Izvor: Politika | Sreda, 13.12.2017.| 08:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sreto Tanasić novi predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika

(Foto: vipman/shutterstock.com)
Novi predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika je prof. dr Sreto Tanasić, njegov dosadašnji potpredsednik, koji je zamenio akademika Ivana Klajna. Akademik Predrag Piper ocenio je da prof. dr Tanasića, pored univerzitetske karijere, uređivanja časopisa Naš jezik, učešća u brojnim naučnim skupovima, preporučuju i činjenice da je odlično sarađivao sa akademikom Klajnom i da je jedan od najkvalifikovanijih lingvista.

Ova odluka doneta je jednoglasno, tokom dvadesete sednice Odbora, kada je i objašnjeno da je akademik Ivan Klajn razrešen dužnosti na osnovu sopstvene molbe. Takođe, na ovom zasedanju Odbora jednoglasno je odlučeno da akademik Klajn ostane njegov član i počasni predsednik zbog svojih zasluga i ugleda koji je obezbedio Odboru. Odluka o novom potpredsedniku i sekretaru Odbora biće naknadno doneta.

Povodom dvadeset godina rada Odbora za standardizaciju srpskog jezika, prof. dr Sreto Tanasić podsetio je na njegovo osnivanje 12. decembra 1997. godine. Osnivači Odbora bili su tri akademije nauka SANU, CANU i ANURS, Institut za srpski jezik SANU i Matica srpska, fakulteti iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore na kojima se studira srpski jezik, te Srpska književna zadruga. Cilj osnivanja bila je potreba za okupljanjem stručnjaka za srpski jezik i institucija koje se naučno bave srpskim jezikom na celokupnom njegovom govornom području, kao i potrebe za jezičkim planiranjem.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.