NavMenu

Otvoren prvi Državni data centar - Plaćanje na portalu eUprave moguće i platnim karticama

Izvor: eKapija Utorak, 12.12.2017. 15:44
Komentari
Podeli
Prostorije Državnog data centraProstorije Državnog data centra
Prvi Državni data centar u kojem je smeštena ključna informaciono-komunikaciona infrastruktura značajna za efikasno funkcionisanje elektronske uprave i razvijanje novih usluga za građane i privredu, otvoren je danas u Beogradu.

Projekat Data centra državna Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu realizuje sa kompanijom Telekom Srbija, koji je u projektovanje i primenu tehničke infrastrukture uložio blizu 9 mil EUR.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će "data centar omogućiti milionske uštede u budućnosti budžetu Srbije, poreskim obveznicima i građanima" i dodala da od sada nijedna državna služba neće imati potrebe za sopstvenim data centrom već će sve biti centralizovano.

Korisnici nacionalnog portala eUprava od danas administrativne takse za lična dokumenta, produženje registracije i druge od 720 različitih elektronskih usluga mogu da plate u potpunosti elektronski i onlajn upotrebom platnih kartica "master", "maestro", "visa" i "dina" koje izdaju banke u Srbiji.

- Ovo je ključni korak u digitalizaciji, jer se preko portala eUprava prvi put nudi zaokružena elektronska usluga državnih organa - istakla je Brnabić.

Podsetimo, nacionalni portal eUprava javnosti je dostupan od juna 2010. Pristup je besplatan, a među najpopularnijim uslugama su produžetak registracije vozila i zamena vozačkih dozvola.

Brnabić je najavila da će od Nove godine usluge na tom portalu biće moguće platiti i integrisanim elektronskim bankarstvom (e-banking) ili elektronskim novcem (eWallet).

Brnabić je rekla da je cilj države da za par godina postane lider u regionu, kada je reč o elektronskoj upravi.

Pored centralizovane Kancelarije za IT i eUpravu, koja je počela da radi u punom kapacitetu, objasnila je ona, Skupština je usvojila nedavno Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, koji je od ogromnog značaja za eUpravu.

Uz to, kako je kazala, Ministarstvo pravde završilo je Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je ušao u javnu raspravu 1. decembra. Rasprava će trajati do 15. januara.

- Hvala NBS za veliku podršku u projektu za elektronsko plaćanje - navela je ona i podsetila da je "država bila jedina kojoj građani nisu mogli da plaćaju platnom karticom usluge koje im ona pruža".

U Državnom data centru već se nalazi oprema za izdavanje vremenskog žiga, a do kraja godine biće instalirana i oprema za Centralni sistem elektronskih matičnih knjiga i Centra za informacionu bezbednost državnih organa (CERT).

Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)Ilustracija
Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović rekao je da će se u narednoj godini u ovom objektu postepeno smeštati oprema svih državnih organa da bi ta Kancelarija počela da pruža usluge državnog klauda (government cloud).

- Takođe, od sada ćemo brinuti i o svim nabavkama IT infrastrukture državnih organa. To će doneti ozbiljne uštede u budžetu - istakao je Jovanović.

Predrag Ćulibrk, generalni direktor Telekoma Srbija, rekao je da data centar te kompanije zadovoljava najzahtevnije međunarodne standarde pa je "iz tog razloga prirodan i prvi izbor kako poslovne zajednice tako i državnih institucija na putu digitalizacije".

- Kada govorimo o tome šta je to što Telekom Srbija omogućava partnerima kroz usluge Data centra mi vidimo tri stvari: uštedu za partnera jer ne mora da ulazi u velike investicije za IT infrastrukturu, sigurnost i bezbednost podataka i opreme koja se nalazi u našem data centru i stalni pristup svim podacima - naglasio je Ćulibrk.

Više od tri miliona građana nema validnu adresu

Predsednica vlade Ana Brnabić rekla je i da više od tri miliona građana u Srbiji nemaju validnu adresu i žive u ulicama koje su bez broja, pa se radi se na registru adresnih podataka.

Prema njenim rečima, završava se i druga faza projekta eBeba, koji će omogućiti da se konačno u porodilištima mladi roditelji prijave i za roditeljski dodatak, bez dodatnog obilaženja šaltera i davanja podataka.

- Nastavljamo i aktivnosti ka ukidanju pečata i na elektronskom potpisu i arhiviranju - dodala je Brnabić.

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)

Plaćanje na portalu eUprava u potpunosti bezbedno

Sistem plaćanja na portalu eUprava veoma je jednostavan i zahteva osnovnu informatičku pismenost. Podrazumeva unos imena i prezimena korisnika, broj i datum važenja, CVC koda sa platne kartice u specijalno obeležena polja portala, i naknadnu SMS potvrdu plaćanja. Zahvaljujući toj mogućnosti, korisnici više nemaju potrebu da odlaze u banku ili poštu i provode vreme pred šalterima.

- Upotreba platnih kartica na nacionalnom portalu u potpunosti je bezbedna. Zaštićena je najsigurnijim konekcijama, i poseduje najnovije i najkvalitetnije sertifikate. U ovom trenutku sa procesiranjem platnih kartica se koristi internet pejment gejtvej Komercijalne banke, dok se u narednom periodu očekuje implementacija sistema svih preostalih banaka koje nude ovu uslugu na našem tržištu - navode u Kancelariji za IT i eUpravu.

Rezervno napajanje data centra do 48 sati

Državni data centar je smešten u zgradi TK Centra, koji je u vlasništvu Republike Srbije, u kojoj se nalaze "srce i duša" srpskih telekomunikacija i informacionih tehnologija, podsećaju u Kancelariji za IT.

Centar je izgrađen je i projektovan po najsavremenijim tehničim i bezbednosnim standardima. Ispunjava Tier 3+ standarde, a usluge koje pruža sertifikovane su u skladu sa bezbednosnim standardom ISO 27001, kao i standardima kvaliteta ISO 9001 i kvalitetom pružanja usluga ISO 20000.

Kao primer veoma visoke pouzdnosti, napajanje Državnog data centra je realizovano sa tri naponska priključka i četiri dizel agregata. Čak i u slučaju da regularno napajanje otkaže, agregati obezbeđuju autonomiju rada data centra od čak 48 sati, podsećaju u Kancelariji za IT.

M.V.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.