Izvor: Novosti | Sreda, 08.10.2008.| 10:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Jat Airways" dobija vlasnika tek za 2 godine - šta sadrži strategija oporavka nacionalnog avioprevoznika?

Nacionalni avioprevoznik mogao bi da dobije novog vlasnika tek za dve godine, kad "stane na noge" - saznaju "Novosti". Ovo je deo strategije, koju priprema radna grupa Vlade, a "zeleno svetlo" daće kabinet Mirka Cvetkovića na sednici 23. oktobra.

Na sastanku premijera i ministara Mlađana Dinkića i Milutina Mrkonjića sa rukovodstvom "Jata", kako se nezvaničn saznaje, razmatrano je više mogućnosti koje bi pomogle "Jat Airways" da u uslovima svetske krize, nezabeležene u avioindustriji i definitivno neuspelog tendera, ipak opstane.

Kako Vlada namerava da ojača "Jat"?

* Planirana je konverzija duga u kapital Naftne industrije Srbije, kojoj duguje 13 mil EUR i Agencije za kontrolu letenja, jer joj avioprevoznik duguje 8 mil EUR.

* Od beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla" zatražiće se povoljniji uslovi uz reprogram postojećih obaveza na rok, na primer do 2011. godine.

* Pozajmicom iz tranzicionog fonda od 350-400 miliona dinara obezbedile bi se otpremnine za gotovo 500 radnika "Jata".

* Jedno od rešenja je i prodaja dela imovine nacionalnog avioprevoznika (zgrada u Kralja Milana od 800 kvadrata, zgrade u Milanu, Amsterdamu...).

* Strategijom bi mogla da bude predviđena i dokapitalizacija "Jata" sa 30% uloga sredstvima od, na primer, Evropske banke za obnovu i razvoj (ili neke druge finansijske institucije) koja će imati mandat da u roku od dve godine nađe kupca za paket akcija, koje država ima nameru da proda.

To je dobra osnova za podršku "Jatu" nakon ratifikacije Sporazuma o otvorenom nebu u Skupštini Srbije, a obezbedio bi se novac i za obnovu flote i smanjenje broja zaposlenih. Predviđeno je i prekomponovanje plana letenja na one rute gde je nesporno punjenje putničke kabine, a bile bi ukinute linije koje su neprofitabilne. Flota bi se prilagodila novom planu letenja.

"Jat" bi obnovio flotu na lizing: četiri letelice sa 70 do 90 sedišta, zatim tri "boinga" 737-700 i zamena postojećih ATR aviona novim i boljim ATR 72-500. Da bi sve ove mere oporavka mogle i da zažive, potrebna je izmena i dopuna strategije privatizacije kojom se prodaja državnog kapitala odlaže na dve godine.

PODRŠKA BEZ PARA

Podrška Vlade potrebna je i kroz objavu promene strategije pre 24. oktobra, kada ističe rok predviđen za dostavljanje ponuda (prema tenderu koji je raspisan, rok za otkup dokumentacije bio je 26. septembar, a rok za dostavljanje ponuda 24. oktobar). Neophodno je i formiranje skupštine akcionara i upravnog odbora "Jata" kako bi mogle da se donosu potrebne odluke. Važno je da se sačini i biznis plan, ali sve mora da se radi pažljivo. Jer, prema odredbama EU, države ne smeju da pomažu avioprevoznicima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.