Izvor: Tanjug | Sreda, 08.10.2008.| 10:43

"Select milk" Inđija - surutka od kozjeg mleka, novi srpski izvozni brend

Porodična farma koza sa mlekarom za preradu kozjeg mleka "Select milk" u Inđiji, jedan je od najvećih i najsavremenijih pogona te vrste u Evropi, sa planom da, ukoliko dobije odgovarajuću podršku države, snabdeva ovim izuzetno zdravim proizvodima predškolske, školske, zdravstvene i socijalne ustanove u zemlji i ostvari izvoz te retke robne marke na probirljivo evropsko tržište.

- Naša je ideja da otkupljujemo svo kozje mleko u Vojvodini, jer to dozvoljavaju kapaciteti mlekare u kojoj može da se prerađuje od 12.000 do 15.000 litara mleka dnevno - izjavio je vlasnik i osnivač kompanije "Select milk" Milovan Bulatović, ukazujući da bi to pomoglo i ponovnom razvoju kozarstva koje je gotovo zamrlo u Srbiji.

On je dodao da će predstaviti projekat otkupa mleka sa svih preostalih farmi koza u Vojvodini i podneti zahtev Fondu za razvoj Republike Srbije za finansijska sredstva.

- Neophodno je naviknuti ljude na ovu vrstu mleka i obavestiti o izuzetno korisnom uticaju kozjeg mleka, a naročito surutke na ljudsko zdravlje - Bulatović.

Na zapadu se, naime, kozje mleko, surutka, jogurt i drugi proizvodi od te vrste mleka, smatraju lekom, tako da bi, uz odgovarajuću marketinšku podršku, surutka od kozjeg mleka mogla da postane srpski izvozni brend.

- Pošto "Select milk" proizvodi sirovo mleko, nekoliko puta bakteriološki ispravnije nego što to zahteva Evropska unija za pasterizovano mleko, mislim da ćemo veoma brzo biti u situaciji da na tržište izađemo i sa prodajom nepasterizovanog mleka - ističe Bulatović.

To znači, objasnio je vlasnik kompanije, da se radi o pomuženom kozjem mleku, separirano, ohlađenom na četiri stepena celzijusa, koje onda takvo odmah ide u prodaju.

"Select milk"

"Select milk" raspolaže sopstvenim poljima za uzgoj kvalitetne hrane za koze koje jedu, uglavnom, detelinu koja nije prskana niti đubrena veštačkim đubrivom, zatim kukuruz, zob i ječam, a suncokretova i sojina sačma, koje se dodaju, imaju sertifikat koji garantuje da nisu genetski modifikovane.

Bulatović kaže da je sve počelo 2003. godine kada je kupio u Nemačkoj osnovno kozje priplodno stado od 27 grla, koje danas broji oko 350 koza, jarića i jaraca.

Farma i savremena mlekara izgrađeni su iz sopstvenih sredstava i uz pomoć kredita dobijenog od Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj Izvršnog veća Vojvodine, predočio je Bulatović.


On kaže da im je novi kredit, za koji su podneli zahtev, neophodan za nabavku opreme za kooperante kako bi i oni na svojim farmama imali iste tehnološke i higijenske uslove kao i u pogonima "Select milka".

- Jer, recimo, dovoljno je da samo jedna koza oboli (da ima, na primer, mastitis), pa da se pokvari mleko dobijeno od celog stada - navodi Bulatović.

Sredstva su im neophodna i za kupovinu pokretne laboratorije, gde se u roku od pet minuta može utvrditi kakvog je kvaliteta otkupljeno mleko, a proizvođači odmah znaju koliko su zaradili. Ova indjijska mlekara za otkup kozjeg mleka, u zavisnosti od kategorije, plaća od 35 do 60 dinara po litri.

Bulatović kaže da je prethodni kredit od Sekretrijata, u ukupnom iznosu od oko 850.000 EUR bio vrlo povoljan i sada ga vraća u naturi, isporukama proizvoda "Select milka" Institutu u Sremskoj Kamenici, predškolskim i još nekim ustanovama u Vojvodini.

- Kada bismo došli u situaciju da nam te institucije to bar pola plate, onda bih mogao dalje da ulažem u proizvodnju i proširenje asortimana - naglasio je Bulatović.

"Select milk" sada tržištu isporučuje, posredstvom velikih tržišnih centara "Mercatora", "Delte", "Rodića", "Idee" i nekih drugih trgovačkih kuća u Beogradu i Novom Sadu, više vrsta proizvoda od kozjeg mleka, među kojima su: probiotski kozji jogurt, pasterizovano delimično obrano kozje mleko, polutvrdi punomasni kozji sir, probiotski sveži sir i - fermentisane napitake od kozje surutke: "probiofit-oranž", "probio fit-natur" i "probio fit-tropik".

Bulatović kaže da su spremni za izvoz, za šta su već dobili izvozni broj, a podneće zahtev i za dobijanje izvoznog broja i za EU, jer za to, kako ističe, imaju sve kvalitete mlekare u kojoj je oprema italijanska, a tehnologija naša pošto već pet godina sve rade u saradnji sa katedrama za mlekarstvo i stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.