NavMenu

Hrvatska počinje izgradnju saobraćajnog koridora Budimpešta–Osijek–Sarajevo–Ploče

Izvor: Dnevnik Sreda, 17.08.2005. 11:19
Komentari
Podeli


Dok se u Srbiji razmišlja o tome kako da se krak Koridora 10 od Budimpešte preko Subotice, Novog Sada i Beograda skrene prema Požegi, Hrvatska počinje izgradnju saobraćajnog koridora 5c, za šta se sprema i Bosna i Hercegovina.

Radnici "Hrvatskih šuma" iz Đakova već su započeli krčenje terena kuda će prolaziti budući autoput Budimpešta–Osijek–Sarajevo–Ploče, a Ministarstvo prometa i komunikacija BiH utvrdilo je trasu buduće saobraćajnice koja će prolaziti njihovom teritorijom.

Budući autoput će kroz Hrvatsku prolaziti delom sadašnjeg lovišta "Mačkovac" i obližnjih šuma, kroz koje će se do kraja septembra proseći trasa i očistiti od drvnih ostataka. Od ukupno 96 kilometara kroz Hrvatsku, oko 87 kilometara autoputa će ići kroz Slavoniju i Baranju, a preostali deo od granice s Bosnom i Hercegovinom do Ploča. Prvi deo trase od 23 kilometra gradiće se na deonici od Đakova do Sredenaca, gde će se spajati sa sadašnjim autoputem Zagreb–Beograd. Definisan je i spoj s bosanskim delom koridora 5c kod Svilaja.

Upravitelj šumarije Đakovo Darko Radaš najavio je da bi zemljani radovi mogli da počnu već u oktobru, do kada će biti raskrčen teren.


Izgradnja autoputa od Đakova do bosanske granice trebalo bi da se okonča do jeseni 2007, a vrednost posla procenjena je na oko 570.000 kuna. Za 2008. planiran je završetak dela od Đakova do Osijeka, dug 32 kilometra, nakon čega sledi spoj s Mađarskom. Predviđa se da hrvatski deo autoputa Budimpešta–Ploče bude u potpunosti završen do 2010. godine.

Deonica autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu duga je 340 kilometara, počinje u Svilaju kod Odžaka i nastavlja preko Modriče, Doboja, Zenice, Sarajeva, Jablanice, Mostara i Zvirovića (između Čapljine i Međugorja). Na tunele otpada čak 75,5 kilometara, a najduži ide kroz planinu Prenj i dug je 6,5 kilometara. Ukupna dužina mostova je 33 kilometra, a vrednost radova oko 2,5 milijarde evra.

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH najavilo je da bi izrada saobraćajne i studije opravdanosti mogla da bude gotova do kraja ove godine. Izrada projektne dokumentacije finansiraće se prodajom dozvola operaterima mobilne telefonije, a izgradnja treba da počne 2007. godine.

U Bosni i Hercegovini izgradnja autoputa koji povezuje Baltik i južni Jadran planira se već duže vreme. Bosanska građevinska kompanija "Bosmal" je još pre dve godine samoinicijativno podnela ponudu za izgradnju autoputa na koridoru 5c na koncesionoj osnovi Vijeću ministara BiH. Planirano je da se pet milijardi konvertibilnih maraka prikupi kroz konzorcijum svetskih banaka, a rok izgradnje procenjen je na pet godina. Ova kompanija, osnovana 1998. godine, dobila je za izgradnju autoputa podršku i SAD, a garancije za inicijalna sredstva od Malezijske islamske banke. Čak 169 građevinskih firmi javilo se na "Bosmalov" poziv za iskazivanje interesa za učešće u izgradnji koridora 5c.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.