NavMenu

Država u 2018. daje 5 mil EUR za početak zatvaranja rudnika Resavica

Izvor: Blic Utorak, 12.12.2017. 15:56
Komentari
Podeli
(Foto: SvedOliver/shutterstock.com)
Pojedini rudnici JP Resavica biće zatvoreni u toku 2018. godine. Za to je izdvojeno oko 5 mil EUR iz državne kase.

Kako se navodi u Nacrtu budžeta Srbije, o kome se trenutno raspravlja u Skupštini, 600 miliona dinara (5 mil EUR) namenjeno je za prvu fazu zatvaranja rudnika. To podrazumeva otkopavanje pripremljenih rezervi i povlačenje opreme iz jame, i u skladu je sa planom reorganizacije i finansijske konsolidacije JP Resavica.

Država planira da i u 2018. subvencioniše rad Resavice jer se u Nacrtu budžeta navodi da će se za to izdvojiti 5,07 milijardi dinara (oko 42 mil EUR). Vlada će naknadno doneti plan korišćenja tog novca.

Reorganizacijom Resavice predviđene su mere za zaustavljanje propadanja rudnika i postizanje boljih rezultata. Većini aktivnih rudnika, zbog dugogodišnje eksploatacije, rezerve su gotovo iscrpljene, a ovim planom predviđeno je njihovo fazno zatvaranje uz ubrzano otvaranje novog rudnika Poljana kod Kostolca.


- Plan za Resavicu pokazaće i koje jame više nemaju održive rezerve uglja i kako rešavati pitanje tih jama. Planirana je i modernizacija rudnika Soko i Štavalj i delova jama u Resavici. Cilj je da se podigne proizvodnja za 200 do 250.000 tona uglja godišnje i da se vrlo brzo prebaci milion tona uglja godišnje - kazao je nedavno ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.