NavMenu

Veća saradnja RS i Srbije u vodoprivredi - Dogovorene mere protiv nelegalne eksploatacije rečnog nanosa u donjem toku Drine

Izvor: Glas Srpske Ponedeljak, 11.12.2017. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Srbije dogovorila su da će, sa ciljem suzbijanja nelegalne eksploatacije rečnog nanosa u donjem toku Drine, vodni inspektori do 30. decembra popisati sve subjekte koji imaju negativan uticaj na dve zemlje.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Čedomir Stojanović rekao je da je intenzivirana saradnja dva ministarstva u oblasti vodoprivrede, te da je nedavno u Beogradu održan sastanak na kojem je zaključeno da se nastave zajedničke inspekcijske kontrole, najmanje dva puta godišnje, a po potrebi i češće, na spornim lokalitetima.

- Formirana je i radna grupa za vodna akta, koja je dogovorila da se pokrene postupak zabrane vađenja rečnog nanosa u komercijalne svrhe, na delu leve obale reke Drine, koji je na teritoriji Srbije. Dogovoreno je i da se utvrde lokaliteti gde može da se vrši vađenje rečnog nanosa iz Drine, kako bi se planovi Srbije i RS usaglašavali kroz rad zajedničke komisije - naveo je Stojanović.

Dve delegacije u kojima su, osim predstavnika resornih ministarstava, bili i predstavnici preduzeća Srbijavode i Vode RS, predstavnici Republičke direkcije za vode Srbije, kao i nadležni članovi Radne grupe za inspekcijske poslove, dogovorile su i da vodne inspekcije obe zemlje sarađuju prilikom uzimanja uzoraka, kao i analize rezultata kvaliteta voda.

- Zaključeno je da se izradi metodologija za rad vodnih inspekcija obe zemlje u slučaju ekoloških incidenata, te da se uspostavi redovna saradnja kroz zajedničku edukaciju, razmenu informacija i iskustava s ciljem usavršavanja nadzora - naglasio je Stojanović.

Dogovoreno je da se radna grupa za odbranu od poplava, koju čine predstavnici institucija RS i Srbije, proširi sa po jednim predstavnikom iz Srbijavoda i Voda Srpske, te da se održi sastanak s ciljem razmene iskustava u implementaciji direktive Evropske unije o poplavama.


Osim toga, dogovoreno je da predstavnici Srbije do 10. decembra informišu predstavnike RS o projektima i pripremi programa, te zajedničkim nastupima ka fondovima EU i drugim izvorima finansiranja. Predstavnici Srpske trebalo bi da ovu informaciju dopune do 20. decembra kako bi do kraja meseca bio izrađen način dalje saradnje za komunikaciju i dostavu podataka.

Radna grupa predložila je da se u nacrtu novog Zakona o vodama Srbije uvedu osnove za razmenu prethodnih vodnih akata sa susednim državama, jer u važećoj legislativi to nema, dok RS ima pravni osnov u svom Zakonu o vodama.

Komisija

Zajednička komisija za osnovu svog rada ima Sporazum o saradnji o integralnom upravljanju vodama na donjem toku reke Drine između dva ministarstva potpisan 20. septembra 2014. godine.

Komisija je dogovorila da se sastanci održavaju dva puta godišnje, pri čemu će se sledeći sastanak zajedničke komisije i članova sve tri radne grupe održati krajem marta ili početkom aprila 2018. godine na teritoriji RS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.