NavMenu

Valjevska sela mogla bi dobiti vodu sa brane Rovni - Spremna dozvola za prvi cevovod

Izvor: eKapija Ponedeljak, 11.12.2017. 14:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kidsana Maimeetook/shutterstock.com)Ilustracija
Sva sela jugoistočno od Valjeva, koja su priključena na vodovodni sistem Kukalj i decenijama kubure sa vodom, mogla bi konačno da imaju mnogo stabilnije vodosnabdevanje, ukoliko u 2018. godini počne realizacija projekta odvođenja vode sa brane Rovni u njihovom pravcu.

Kako u razgovoru za portal Vamedia objašnjava direktor JP Kolubara Zoran Mitrović, u okviru Rovni postoji potpuno opremljena i spremna podbranska fabrika za preradu sirove vode, kapaciteta dva puta po 10 litara vode u sekundi, urađena po tehnologiji fabrike na Pećini i projektovana da vodom snabdeva sela oko brane i nizvodno od brane. Iz nje bi, kako objašnjava Mitrović, išli cevovodi sa obe strane brane.

- Budući cevovod Stubo trajno bi rešio vodosnabdevanje meštana sela Stubo, Paklje, Sandalj, Sušica i Lelić. Izrada tog cevovoda rasteretiće izvorište Kukalj i poboljšaće snabdevanje sela Leskovice i Bogatić i pojedine zaseoke u Leliću i Sušici. Iz novog postrojenja ispod brane, koje je u potpunosti opremljeno i u funkciji, moguće je snabdevati oko 3.000 stanovnika – kaže Mitrović, dodajući da je za ovaj cevovod urađena projektna dokumentacija i dobijena građevinska dozvola, pa bi se po obezbeđenju sredstava mogao raspisati tender za izvođača radova.

Kada je reč o cevovodu Rovni, iz njega je planirano vodosnabdevanje sela sa leve strane brane i akumulacije, deo sela Balinović, Kunice i Sovač, a uz dodatak crpne stanice i Poćute i Tubravića. Za taj cevovod, takođe, postoji projektna dokumentacija, a dobijanje građevinske dozvole je u toku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.