NavMenu

NALED: Elektronska plaćanja bi prepolovila redove na pred šalterima

Izvor: eKapija Ponedeljak, 11.12.2017. 10:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Redovi pred šalterima institucija mogli bi da budu prepolovljeni samo jednim potezom države - ako bi bilo omogućeno elektronsko plaćanje taksi i naknada, ocenila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

- Uvođenje POS terminala dalo bi priliku građanima da odmah na šalteru plate taksu i kao potvrdu plaćanja dobiju kartični slip. Time bi se iz igre izbacile uplatnice kojima može da se manipuliše uplatom manjeg iznosa i naknadnim dopisivanjem cifara - navodi se u saopštenju NALED-a.

Srbija bi se ovim rešenjem našla u sve većoj grupi zemalja koje nude podsticaje za korišćenje bezgotovinskih plaćanja (m-banking, e-banking, kartice). Da je potencijal veliki pokazuje podatak da je u Srbiji dosad izdato 7.022.398 debitnih i kreditnih kartica, ali se skoro polovina ne koristi, a i mnoge aktivne služe samo za podizanje novca s bankomata.

- Nove kartice se i dalje odobravaju umesto da se radi na povećanju prihvatne mreže, gde je trend suprotan. U ovoj godini broj POS terminala pao je sa 84.412 na 72.521 ili 14% - naveo je NALED.

S druge strane, od januara do oktobra broj sajtova koji primaju uplate povećan je za 70% (sa 354 na 604), a broj građana koji plaćaju putem mobilnog telefona u odnosu na septembar prošle godine povećan je sa 650.000 na milion, dok je broj korisnika internet plaćanja sa 1,5 porastao na 1,8 miliona.


NALED podseća da je u toku priprema zakona o međubankarskim naknadama čiji nacrt predviđa ograničavanje iznosa koji banke u Srbiji plaćaju jedna drugoj i kartičarskim kompanijama za procesuiranje kartica. Očekuje se da će to doprineti i smanjenju nameta koje trgovci plaćaju bankama za upotrebu POS terminala, a koji destimuliše širenje prihvatne mreže.

Paralelno sa uvođenjem podsticaja potrebno je raditi na edukaciji građana i privrede o prednostima bezgotovinskih plaćanja i razbijanju predrasuda koje su najčešće vezane za pitanja bezbednosti.

Firme:
NALED NALED
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.