NavMenu

Srbija i Bugarska potpisale Memorandum o smanjenju međunarodnih tarifa za roming

Izvor: Tanjug Subota, 09.12.2017. 13:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: DisobeyArt/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija i Bugarska potpisale su u subotu (9. decembra 2017. godine) Memorandum o smanjenju međunarodnih tarfia za roming elektronskih komunikacionih usluga.

Sporazum su potpisali ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i bugarski ministar saobraćaja, informacionih tehnologija i komunikacije Ivajlo Moskovski.

U izjavi za agenciju Beta, Ljajić je kazao da je Bugarska prva zemlja članica EU s kojom Srbija potpisuje memorandum o snižavanju cena roming usluga, podsetivši da je pre toga sa tri zemlje regiona, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom, potpisala sličan sporazum, zahvaljujući kome su u protekle tri godine za 35% snižene cene odlaznih poziva u romingu.

On je rekao da memorandum s Bugarskom ne znači automatsko snižavanje cena rominga, jer "Bugarska kao članica EU nema nadležnosti i mehanizme za takvu odluku", ali je dodao da se današnjim potpisivanjem "telekomunikacioni operateri dve zemlje ohrabruju da idu u proces snižavanja ovih usluga".

- Mi verujemo da će mobilni operateri Srbije i Bugarske pronaći komercijalni interes, da kroz povećanu frekvenciju saobraćaja idu u pravcu snižavanja cena usluga rominga, što je zapravo smisao ovog memoranduma. Tim pre, jer u EU od juna nema plaćanja romiga, pošto su cene korišćenja usluga mobilnih operatera u inostranstvu jednake onim u domaćem saobraćaju i iznose 3,2 evrocenta za minut odlaznog poziva - rekao je Ljajić.

Za razliku od EU, cene rominga u regionu su, uprkos sporazumu iz 2014. godine, i dalje visoke, pojasnio je Ljajić, dodavši da su odlazni pozivi šest puta skuplji nego u EU, a prenos podataka putem interneta je skuplji čak 20 puta.


- Krajnji cilj zemalja Zapadnog Balkana je da se i na nas, kao države koje su procesu pridruživanja, proširi važenje direktive EU o ukidanju cena romigna, iako to neće biti ni brzo, ni lako ostvarivo - zaključio je Ljajić.

Podsetimo, Evropska komesarka zadužena za digitalnu politiku Mariya Gabriel objaviće na samitu u Bugarskoj u maju iduće godine plan za ukidanje rominga između EU i zemalja Zapadnog Balkana. Gabrijel će predstaviti detaljan set mera o proširenju zabrane naplate rominga u EU na Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, a na tome trenutno rade pravni savetnici Evropske komisije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.