Izvor: Beta | Subota, 09.12.2017.| 07:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počinje testiranje 12.300 kandidata za prekvalifikacije u IT sektoru

(Foto: ronstik/shutterstock.com)
Elektronsko (onnlajn) testiranje 12.300 građana koji su se prijavili na konkurs Kancelarije za IT i eUpravu za prekvalifikacije u IT sektoru, počelo je u petak (8. decembra 2017. godine) i trajaće do nedelje 17. decembra, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Kandidati koji ostvare najbolje rezultate u rešavanju upitnika i zadataka za utvrđivanje profesionalnih sposobnosti i interesovanja, tipova ličnosti i poznavanja engleskog jezika, dobiće priliku da pohađaju programe prekvalifikacije i steknu znanje u nivou programera-početnika.

- U ovoj fazi želimo da utvrdimo sklonost i sposobnost kandidata da se uspešno bave informacionim tehnologijama - rekao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu, Mihailo Jovanović i dodao da se na konkurs i ovoga puta javio rekordan broj kandidata najrazličitijih profila.

Fakultet je, kako je naveo, završilo 52% prijavljenih, dok je 48% završilo srednju školu. Među njima je 61% nezaposlenih a prosečna starost kandidata je 33 godine.

- Proces selekcije biće završen do kraja godine. Najbolji među njima dobiće priliku da tokom obuke, koja će biti organizovana širom Srbije, savladaju neke od najpopularnijih programskih jezika – Java, Java Script, PHP, i .Net i C. Programi će trajati između tri i šest meseci - istakao je Jovanović.

Program prekvalifikacija pokrenut je radi smanjenja nezaposlenosti i obezbeđivanja kadrova za IT sektor. Kreiran je na osnovu istraživanja koje je pokazalo da u narednih godinu dana 118 IT kompanija u Srbiji planira da zaposli 1.000 programera početnika.

Do sada je obučeno 97 polaznika, do kojih 70% pohađa stručnu praksu ili je pronašlo posao u nekoj IT kompaniji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.