NavMenu

EPS planira remont i povećanje kapaciteta svih 10 agregata na HE Đerdap 2

Izvor: eKapija Nedelja, 10.12.2017. 16:50
Komentari
Podeli
Milorad Grčić u poseti hidroelektrani Đerdap 2Milorad Grčić u poseti hidroelektrani Đerdap 2
Elektroprivreda Srbije planira da u narednih 10 godina revitalizuje svih 10 agregata na hidroelektrani Đerdap 2 i time svakom produži vek trajanja, modernizuje ga i poveća mu kapacitet, izjavio je u petak (8. decembra 2017. godine) v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

- Revitalizacijom po jednog agregata godišnje povećaćemo snagu svakog sa 27 MW na 32 MW instalisane snage i potruditi se da taj plan realizujemo bez dana zakašnjenja. Tako ćemo dobiti novih 50 MW - rekao je Grčić nakon obilaska hidroelektrane koja je proslavila 40. rođendan, navodi se u saopštenju EPS-a.

Od 1985. godine, kada je počela da radi, HE Đerdap 2 proizvela je 44,2 milijarde kWh električne energije, a za 11 meseci ove godine 1,4 milijarde kWh, što je 7% više od plana.


- Hidroelektrane su važne, jer proizvode čistu energiju, lakše su za održavanje i imaju nižu cenu proizvodnje električne energije. Tako Srbija "rame uz rame, korak po korak" sa EU ide u pravcu zelene energije, kroz hidropotencijale i vetroparkove - ističe Grčić.

On je naveo da na Đerdapu 2 radi 225 ljudi i dodao da još toliko njih radi kroz izvođačke firme. Zato je ovo veoma važna privredna tačka i za opštinu Negotin i za ceo ovaj kraj Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.