NavMenu

Kako će biti privatizovana Zastava Kamioni - umesto tendera, pismene ponude

Izvor: Danas Sreda, 17.08.2005. 10:16
Komentari
Podeli

Najavljenu privatizaciju, odnosno tendersku prodaju Zastava Kamiona (jedna od tri najveće i najznačajnije Zastavine firme) prate kontradiktorne informacije. U Agenciji za privatizaciju je potvrđeno da pozivnog tendera za prodaju Zastava Kamiona neće biti.

U Agenciji kažu da su u toku pripreme za restrukturiranje Zastava Kamiona. To znači da će preduzeće biti podeljeno na nekoliko proizvodno-poslovnih celina koje će potom biti ponuđene na aukcijsku prodaju.

Zastava Kamioni su već restrukturirani (u leto 2001. godine) kada je na osnovu programa Vlade Srbije, realizovana prva faza transformacije i konsolidacije bivše Grupe Zastava. Kamioni tada nisu podeljeni na samostalne proizvodno-poslovne celine, ali je, tom prilikom, bez posla ostalo više stotina "kamiondžija".


U poslovodstvu Zastava Kamiona, međutim, ističu da će pozivni tender za prodaju preduzeća sigurno biti raspisan, krajem ovog ili početkom narednog meseca i da je, prema njihovim informacijama za kupovinu Kamiona zainteresovano nekoliko inostranih kompanija.


Komentarišući oprečne informacije o predstojećoj promeni vlasničke strukture Zastava Kamiona, Nemanja Miljković iz konsultantske kuće Citadel koja je zadužena za privatizaciju preduzeća Grupe Zastava vozila kaže da su se Zastava Kamioni našli u grupi preduzeća koja će biti prodata javnim prikupljanjem pismenih ponuda. To ima elemente tendera, ali nije klasičan tender. Na prodaju će biti ponuđeno 100 odsto kapitala u Kamionima, od čega 56 odsto pripada Zastavi, a preostalih 34 odsto italijanskom Iveku, koji je već dao saglasnost o prodaji svog dela kapitala u Kamionima, ali se još uvek čeka odluka te kompanije o minimalnoj prodajnoj ceni. Taj odgovor trebalo bi da stigle početkom septembra, posle čega će biti raspisan javni poziv za prikupljanje pismenih ponuda za kupovinu Kamiona. Privatizacija Zastava Kamiona trebalo bi da usledi dva meseca posle raspisivanja poziva za prikupljanje pismenih ponuda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.