NavMenu

RTB Bor planira rušenje stare topionice - Neophodno ukloniti više od 20.000 tona materijala

Izvor: eKapija Petak, 08.12.2017. 12:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ljubiša Aleksić/RTB Bor)Ilustracija
Rušenje stare topionice u RTB Boru trenutno je u fazi ugovaranja, prenosi list Kolektiv i navodi da je u toku postupak za prikupljanje ponuda i da su upućeni pozivni zahtevi firmama koje se time bave

Potencijalni izvođači radova na uklanjanju stare topionice su u obavezi da najpre urade projekat rušenja, na osnovu kojeg će se obezbediti dozvola Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

– Ovom važnom poslu pristupili smo iz nekoliko razloga: prvi je obaveza prema kanadskoj EDC banci da bismo zadovoljili ekološke kriterijume, drugi je taj što preko plamene peći stare topionice koju rušimo treba da prođe protivpožarni put koji je uslov da bismo dobili protivpožarnu saglasnost i treći je da više nema potrebe da ona radi. Nakon demontaže opreme i uklanjanja svih delova, na tom mestu ćemo obaviti rekultivaciju tla (zamena zakiseljenog zemljišta) i oplemenjivanje okoline - kaže Zoran Vasković, glavni mašinski inženjer za Topionicu.

Rušiće se proizvodna linija broj jedan u topionici, tačnije svi delovi stare topionice koji nisu u funkciji nove (reaktor i plamena peć broj jedan, kotao-utilizator, tri elektrofiltera, gasovodi i kompletna prateća infrastruktura iz sastava svih tih celina), kao i linija K-2 u Fabrici sumporne kiseline.

– Reč je o ozbiljnom poslu sa komplikovanim objektima i velikom količinom materijala - kaže on i navodi da treba da se sruši 13.000 tona čelika, 400 tona olova, 6.000 tona armiranog betona i 3.500 tona opeke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.