Izvor: Novosti | Četvrtak, 07.12.2017.| 19:55

Iz bureta "toče" u budžet - Vladin vinski podrum Zlatni breg prodaje vino i rakiju i građanima

Ilustracija (Foto: Refat/shutterstock.com)
Gotovo 4.000 litara vina i rakije iz Zlatnog brega, podruma Vlade Srbije u Smederevu, koji je pre više od 180 godina osnovala kraljevska dinastija Obrenović, nedavno je prodato na javnoj aukciji. Ovde kažu da još jednu javnu prodaju vina i rakije očekuju tokom decembra, kada će kupcima biti ponuđeno još 14.000 litara vina i 2.850 litara rakije.

Vino i rakiju iz nekadašnjeg kraljevskog podruma kupuju uglavnom građani za lične potrebe i ređe za ugostiteljske objekte, a sav prihod ide u republički budžet. Ljubitelji dobre kapljice rado se, kad god imaju priliku, snabdevaju pićem iz Kraljevog vinograda, jednog od najznačajnijih simbola Smedereva. Njegovi osnivači su kneževi i kraljevi srpske dinastije Obrenović, koji su ovde najpre napravili ekonomiju, a potom i letnji dvor, koji je danas jedan od reprezentativnih objekata Vlade Srbije.

Prve čokote na padinama Zlatnog brega sadio je knez Miloš, potom i knez Mihailo, ali su najpredaniji vinogradu bili kraljica Natalija i njen sin, potonji kralj, Aleksandar Obrenović.

- Vinograd sa voćnjakom, livadom i kućom sa tri ložišta za parno kupatilo knez Miloš je kupio u periodu od 1827. do 1829. godine za 4.500 groša od turskog spahije, da bi na imanju uskoro podigao podrum sa konakom - kaže Zoran Milosavljević, načelnik Ekonomije u Smederevu.

On svedoči i da su se tada u Srbiji pretežno proizvodila crna vina, dok su se u Smederevu masovno uzgajale bele sorte grožđa i pravila bela vina.

Iz ovog podruma u to vreme se isporučivalo kvalitetno belo vino "smederevka", koje se prvi put u dokumentima pominje 1831. Smederevska vina bila su prisutna u evropskim državama, a 1882. na svetskoj izložbi u Bordou su nagrađivana za kvalitet.

Nakon Drugog svetskog rata "Kraljev vinograd u Smederevu" postao je državna imovina, a letnjikovac pretvoren u vilu zatvorenog tipa. Povodom održavanja Prve konferencije nesvrstanih zemalja u Beogradu, izvršena je radikalna rekonstrukcija u periodu od 1957. do 1961. godine.

Vinograd se danas prostire na devet hektara. Najstariji čokoti zasađeni su 1978. godine, a pre četiri godine podignut je i mlad vinograd. Uzgajaju se "smederevka", "rajski rizling" i "muskant hamburg", kao i "kaberne sovinjon", "merlo" i "burgundac".

Proizvodnja je od 15.000 do 17.000 boca vina godišnje, a najkvalitetniji je kaberne sovinjon "plavinac".

O vinogradu, kao i čitavom kompleksu od čak 35 hektara, brine dvanaest stalno zaposlenih radnika.

- Svi sve radimo. Kada je berba, imamo i pomoć - kaže upravnik.

Nekada se podrum nalazio u samom letnjikovcu, a sadašnja zgrada je, kako se veruje, najverovatnije sagrađena oko 1959. godine kada je rezidencija kompletno renovirana.

- Novi deo podruma sa inoks sudovima opremljen je 2013. godine, a ima kapacitet 19.000 litara - kaže načelnik Milosavljević.

Vino koje se ovde proizvodi koristi se i za reprezentaciju Vlade Srbije i služi uglednijim zvanicima iz sveta.

Obnovljena fasada

Spomenik kulture Letnjikovac Obrenovića, prema Uredbi Vlade Srbije, ima status reprezentativne zgrade za potrebe državnih organa. U svojoj istoriji je imao nekoliko većih rekonstrukcija. Tokom ovog proleća je sanirano stepenište na glavnom ulazu, a ovih dana je završena sanacija svih fasada letnjikovca.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.