NavMenu

EBRD daje zajam od 40 mil EUR za rekonstrukciju magistralnih puteva u Crnoj Gori

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.12.2017. 17:32
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Kao deo nastojanja da se poboljša regionalna integracija na Zapadnom Balkanu, EBRD je saopštila da obezbeđuje kredit od 40 mil EUR kao doprinos finansiranju rekonstrukcije 216 km magistralnih puteva u Crnoj Gori.

Kredit će u tri tranše biti dodeljen Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

Kako je navedeno, prva tranša od 10 mil EUR će se koristiti za deonice puta između grada Rožaje i sela Spiljane u blizini granice sa Srbijom, dok se očekuje da će druga i treća tranša od po 15 mil EUR biti na raspolaganju tokom 2018. i 2019. godine, za modernizaciju deonica puteva na jugu: Podgorica - Danilovgrad i Tivat – Jaz.

- Ovaj projekat pokazuje posvećenost naše vlade da podrži razvoj putne infrastrukture u zemlji. Ovo je važno za ekonomski rast i regionalne integracije. Investicija će olakšati protok roba i ljudi, smanjiće troškove transporta i povećati bezbednost na putevima - rekao je Darko Radunović, ministar finansija Crne Gore.

Sue Barrett, direktorka EBRD za saobraćaj, navela je da neki od glavnih puteva Crne Gore vijugaju kroz planine, neki leže pored mora, što ih čini veoma lepim, ali i osetljivim na vremenske šokove.


- Da bi se izbegli rizici od erozija, klizišta i poplava, projekat rehabilitacije koji EBRD finansira će uključivati poboljšanja kao što su povećanje kapaciteta za odvodnjavanje, ojačane putne nasipe i specijalne projekte mostova.

EBRD je, dodaje se u saopštenju, vodeći institucionalni investitor u Crnoj Gori. Do sada je uložila 530 mil EUR u više od 50 projekata u zemlji. Prema najnovijoj ekonomskoj prognozi EBRD, crnogorska ekonomija će porasti za 3,7% ove godine i 3,3% u 2018 godini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.