Izvor: eKapija | Četvrtak, 07.12.2017.| 17:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

EBRD daje zajam od 40 mil EUR za rekonstrukciju magistralnih puteva u Crnoj Gori

(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Kao deo nastojanja da se poboljša regionalna integracija na Zapadnom Balkanu, EBRD je saopštila da obezbeđuje kredit od 40 mil EUR kao doprinos finansiranju rekonstrukcije 216 km magistralnih puteva u Crnoj Gori.

Kredit će u tri tranše biti dodeljen Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

Kako je navedeno, prva tranša od 10 mil EUR će se koristiti za deonice puta između grada Rožaje i sela Spiljane u blizini granice sa Srbijom, dok se očekuje da će druga i treća tranša od po 15 mil EUR biti na raspolaganju tokom 2018. i 2019. godine, za modernizaciju deonica puteva na jugu: Podgorica - Danilovgrad i Tivat – Jaz.

- Ovaj projekat pokazuje posvećenost naše vlade da podrži razvoj putne infrastrukture u zemlji. Ovo je važno za ekonomski rast i regionalne integracije. Investicija će olakšati protok roba i ljudi, smanjiće troškove transporta i povećati bezbednost na putevima - rekao je Darko Radunović, ministar finansija Crne Gore.

Sue Barrett, direktorka EBRD za saobraćaj, navela je da neki od glavnih puteva Crne Gore vijugaju kroz planine, neki leže pored mora, što ih čini veoma lepim, ali i osetljivim na vremenske šokove.

- Da bi se izbegli rizici od erozija, klizišta i poplava, projekat rehabilitacije koji EBRD finansira će uključivati poboljšanja kao što su povećanje kapaciteta za odvodnjavanje, ojačane putne nasipe i specijalne projekte mostova.

EBRD je, dodaje se u saopštenju, vodeći institucionalni investitor u Crnoj Gori. Do sada je uložila 530 mil EUR u više od 50 projekata u zemlji. Prema najnovijoj ekonomskoj prognozi EBRD, crnogorska ekonomija će porasti za 3,7% ove godine i 3,3% u 2018 godini.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.