Izvor: Promo | Četvrtak, 07.12.2017.| 14:56

Boeing i Turkish Airlines proslavili isporuku prvog teretnog aviona 777

Boeing i Turkish Airlines su proslavili isporuku prvog teretnog aviona modela 777 ovoj aviokompaniji. U pitanju je prvi od dva teretna aviona modela 777 koje je kompanija Turkish Airlines naručila ove godine.

- Isporuka našeg prvog teretnog aviona modela 777 predstavlja važan događaj za naše kargo-poslovanje. Kao istaknuta zavisna firma kompanije Turkish Airlines, Turkish Cargo je povećao broj svojih kargo-destinacija sa 55 na 73 od početka godine, uz rezultat od oko milion tona prevezenog tereta i porast od 29% u odnosu na isti period prošle godine. Nema sumnje da se radi o izuzetnom uspehu. Sigurni smo da će ova važna isporuka, koja će mnogo doprineti našem brzorastućem kargo-poslovanju, takođe omogućiti našem vodećem brendu da bude još konkurentniji i da proširi postojeće i osvoji nove bliske i daleke destinacije sa čvorišta u Istanbulu - rekao je Ilker Ayci, predsednik Upravnog odbora i Izvršnog komiteta kompanije Turkish Airlines.

- Čast nam je da dostavimo teretni avion modela 777 kompaniji Turkish Airlines - rekao je Marty Bentrott, viši potpredsednik odeljenja za prodaju kompanije Boeing Commercial Airplanes za tržišta Bliskog istoka, Turske, Rusije, Centralne Azije i Afrike.

- Dolet ovog aviona, uz proširene kargo-kapacitete, čini ga savršenom letelicom za dalji rast globalnog kargo-servisa kompanije Turkish Airlines.

Teretni avion modela 777, koji ima najveći dolet među dvomotornim teretnim avionima na svetu, baziran je na naprednoj tehnologiji putničkog aviona 777-200LR (Longer Range) i može da preleti 4.900 nautičkih milja (9.070 kilometara) uz popunjene kapacitete od 112 tona (102 metričke tone ili 102.000 kg).

Turkish Airlines, sa sedištem u Istanbulu, je jedna od najbrže rastućih i najprosperitetnijih avio-kompanija na svetu. Godišnje direktno preveze preko 60 miliona putnika do 300 destinacija u 120 zemalja. Prvi let u okviru Turske ostvaren je 1933. godine, a prvi međunarodni let 1947. Kompanija je osnovana 1933. godine i u početku je imala pet aviona sa kapacitetom od ukupno 28 putnika, dok danas njena flota broji 329 letelice. Uz 170 poručenih letelica i letelica čiji zakup ističe do kraja 2023. godine, očekuje se da flota ove aviokompanije, uključujući teretne letelice, dostigne broj od 500, što je takođe i važan cilj u okviru plana Republike Turske za period do 2023. godine, koji je pripremljen tako da se poklopi sa proslavom stogodišnjice nastanka republike.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.