Izvor: eKapija | Četvrtak, 07.12.2017.| 15:45

EBRD daje zajam od 47 mil EUR za proširenje železničkog depoa u Zemunu - Potpisan ugovor o prvoj fazi projekta

Sa potpisivanja ugovora
Evropska banka za obnovu i razvoj će obezbediti zajam u ukupnom iznosu od 47 mil EUR železničkom operateru Srbije za prevoz putnika Srbija voz, kako bi finansirala proširenje kapaciteta i unapređenje železničkog depoa za održavanje u Zemunu.

Kako je navedeno u saopštenju EBRD-a, prva faza projekta obuhvata zajam od 30 mil EUR i potpisana je danas u Beogradu. Ugovor su potpisali ministar finansija Dušan Vujović, v.d. generalnog direktora kompanije Srbija voz Jugoslav Jović, direktorka transportnog tima EBRD Sue Barrett i direktor EBRD kancelarije za Srbiju Daniel Berg.

Realizacija druge faze zajma se očekuje početkom 2018. godine.

Budući izgled kompleksa
Ovo unapređenje će, dodaje se, omogućiti kompaniji veći kapacitet održavanja u okviru modernizacije železničkog sistema Srbije. Depo u Zemunu će postati glavna lokacija za održavanje železničkog voznog parka, a takođe i jedini odgovarajući depo za nedavno nabavljene elektro-motorne garniture koje je finansirala EBRD.

Pored poboljšanog servisiranja, projekat će imati i domino efekat na kvalitet putničkih usluga, korisni vek trajanja voznog parka i porast železničkog prevoza putnika. Ovaj prelazak sa drumskog na železnički transport, kao i smanjena emisija CO2 koja prati ovu promenu, je samo jedna od ekoloških koristi, budući da je u planu integrisanje energetski efikasnih tehnologija u ovaj projekat. Akcioni plan za dalje unapređenje korporativnog upravljanja će takođe biti usvojen i sproveden, navedeno je u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.