Izvor: eKapija | Četvrtak, 07.12.2017.| 13:28

Referentna kamatna stopa NBS ostaje 3,5%

(Foto: ToskanaINC/shutterstock.com)
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,5%.

Donoseći takvu odluku, navodi se u saopštenju NBS, Izvršni odbor je imao u vidu novembarsku projekciju inflacije i kretanje njenih faktora, očekivane efekte prethodnog ublažavanja monetarne politike, kao i bolje ekonomske performanse tokom trećeg tromesečja i izglede za naredni period.

Izvršni odbor je ocenio da su inflatorni pritisci i dalje niski, što potvrđuje usporavanje međugodišnje ukupne i bazne inflacije poslednjih meseci, na 2,8% i 1,4% u oktobru.

NBS očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja, 3,0 ± 1,5%. Pritom, u prvoj polovini 2018. inflacija bi trebalo da se kreće ispod centralne vrednosti cilja, zbog visoke baze kod cena naftnih derivata i drugih proizvoda koji su jednokratno poskupeli početkom ove godine. U suprotnom smeru delovaće očekivan rast domaće tražnje.

Septembarsko i oktobarsko ublažavanje monetarne politike prenelo se na kamatne stope na nove dinarske kredite koje su smanjene u oktobru, dodaje se u saopštenju.

Niže kamatne stope na kredite, uz ubrzanje ekonomske aktivnosti, oporavak tržišta rada i pad premije rizika, pozitivno se odražavaju i na kreditnu aktivnost, koja je u oktobru ubrzana na 6,4% međugodišnje, odnosno na 11,3% po isključenju efekta otpisa problematičnih kredita čije je učešće sniženo na najniži nivo u poslednjih devet godina.

Na današnjoj sednici Izvršni odbor je usvojio i Memorandum o ciljanim stopama inflacije do 2020. godine, kojim se ciljana stopa inflacije do 2020. utvrđuje na nivou od 3,0 ± 1,5%.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.