Izvor: RTV | Četvrtak, 07.12.2017.| 13:21

Za uređenje kanala Baja-Bezdan-Babek 8,5 mil EUR - Počinje realizacija programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija

Ilustracija
U Skupštini AP Vojvodine u sredu (6. decembra 2017. godine) je održana konferencija povodom početka implementacije strateškog projekta - Kompleksno uređenje vodoprivrede područja kanala Baja - Bezdan - Babek, koji sufinansira Evropska unija kroz Interreg - IPA program prekogranične saradnje Mađarska–Srbija.

Partneri na projektu, čiji ukupni budžet iznosi više od 8,5 mil EUR, od čega sufinansiranje Evropske unije (IPA) iznosi skoro 7,5 mil EUR, su Direkcija za vodoprivredu Donjeg Podunavlja (Mađarska), JVP Vode Vojvodine iz Novog Sada i Fond Evropski poslovi AP Vojvodine.

Projekat su predstavili menadžerka projekta iz Direkcije za vodoprivredu Donjeg Podunavlja, Silvija Hornjak, i koordinator projekta iz JVP Vode Vojvodine, Stevan Ilinčić. Kako su naveli, cilj projekta je smanjenje opasnosti od poplava na teritoriji AP Vojvodine i županije Bač-Kiškun, obnavljanjem hidro-sistema kanala Baja-Bezdan, kao i poboljšanje neophodnih uslova za druge poslovne aktivnosti i unapređenje sistema prekograničnog upravljanja vodama i sprečavanja rizika.

Tokom implementacije projekta biće izgrađena platforma za uklanjanje nanosa i rampe za brodove na tri lokaliteta u Mađarskoj, biće izvršena rekonstrukcija i rehabilitacija prevodnice Bezdan i ustave Šebesfok, izmuljivaće se deonica kanala Baja-Bezdan dužine 5.600 metara u Mađarskoj i biće obezbeđena posebna oprema neophodna za održavanje u Srbiji i Mađarskoj.

Radovi u okviru strateškog projekta biće okončani za tri godine. Planirani radovi na prevodnici Bezdan, koja nije u funkciji više od četvrt veka, biće u cilju njenog ponovnog osposobljavanja, kao jednog od ključnih objekata za plovni put Vrbas-Bezdan i njene značajne uloge u odbrani od visokih vodostaja reke Dunav.

Benefiti realizacije projekta pozitivno će uticati na poboljšanje uslova života građana, na lokalni razvoj sredine, kao i na prekograničnu saradnju između Srbije i Mađarske, a osetiće ih stanovnici naselja kroz koje protiče kanal, privrednici u oblasti obuhvaćenoj projektom, kao i zaposleni u nadležnim vodoprivrednim organizacijama i turisti.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Ognjen Bjelić, istakao je ovom prilikom da je, od pet odobrenih projekata iz strateškog poziva sa Republikom Mađarskom u okviru programa Interreg-IPA, ukupne vrednosti 28 mil EUR, ovo projekat koji je najvredniji, ne samo sa finansijskog aspekta, već i zato što pokriva izuzetno važnu oblast unapređenja upravljanja vodnim područjima. Šef operacija Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Stefen Hudolin, rekao je da je ova konferencija primer dobre prakse i pokazatelj kako duh prekogranične saradnje može rezultirati ovako velikim projektom i povlačenjem sredstva iz Evropske unije u visini od gotovo 7,5 mil EUR.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici partnera u okviru projekta - direktor Direkcije za vodoprivredu Donjeg Podunavlja Robert Telkeš, direktor JVP Vode Vojvodine Slavko Vrndžić, direktorka Fonda Evropski poslovi Vidosava Enderić i pomoćnik ministra za evropske integracije Mihajlo Dašić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.