Izvor: eKapija | Četvrtak, 07.12.2017.| 12:49

Inspirativna priča o uspehu - U Beogradu obeleženo 100 godina nezavisnosti Finske (FOTO)

Ambasador Perti Ikonen
Stogodišnjica finske nezavisnosti sinoć je svečano proslavljena u Beogradu koktelom koji je za brojne zvanice upriličio ambasador Finske Perti Ikonen zajedno sa suprugom. Šestog decembra 1917. godine, Parlament Autonomnog Velikog Vojvodstva Finske usvojio je deklaraciju o nezavisnosti, što je bio početak inspirativne priče o uzdizanju jedne države do svetskog vrha. Povodom proslave ovog jubileja, u čast Finske, Palata Albanija i Most na Adi bili su osvetljeni plavo-belo.

Na završnoj proslavi obeležavanja stogodišnjice nezavisnosti, ambasador Perti Ikonen istakao je da se uspeh njegove zemlje zasniva na rodnoj ravnopravnosti, obrazovnom sistemu, borbi protiv korupcije i inovacijama. On je rekao da je posebno srećan što ovaj važan jubilej proslavlja baš u Srbiji, gde vidi mnoštvo mogućnosti i izazova, a gde finsko iskustvo može da se primeni u brojnim oblastima.

Ambasador Ikonen je ovom prilikom podsetio da još petnaest hiljada veterana iz Drugog svetskog rata živi u Finskoj i zahvalio im se na ključnoj ulozi koju su imali u očuvanju finske nezavisnosti.

Stogodišnjica nezavisnosti Finske obeležava se širom sveta, a zanimljivo je da je više od 600.000 Finaca na različite načine uzelo učešće u proslavi ovog jubiljea. Sa oko 5.000 različitih projekata, proslava Finske nezavisnosti ima najbogatiji program obeležavanja svih vremena, navode u ambasadi.

I Ambasada Finske u Srbiji organizovala je tokom godine niz događaja u cilju da predstave finsko društvo, kulturu, vrednosti kao i poslovnu zajednicu. Program obeležavanja održan je u više gradova širom Srbije, pružajući priliku velikom broju građana da se uključe i saznaju više o Finskoj.

Fotogalerija
100 godina nezavisnosti Finske - proslava u Beogradu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.