Izvor: eKapija | Četvrtak, 07.12.2017.| 12:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tina Jakaša, direktorka HEP Opskrbe - Isporučivaćemo struju i domaćinstvima u Srbiji

Tina Jakaša
Hrvatska elektroprivreda (HEP) ušla je na srpsko tržište, a osim snabdevanja preduzeća Cimos, kome već isporučuje električnu energiju, ovim energentom će uskoro snabdevati i dve lokalne samouprave - Kraljevo i Valjevo. HEP planira i dalje širenje na srpskom tržištu, najpre snabdevanjem velikih kupaca, kompanija i industrijskih postrojenja, dok bi ubuduće struju mogli da prodaju i domaćinstvima, najavljuje za eKapiju direktorka HEP Opskrbe Tina Jakaša.

Ulazak stranih kompanija na tržište električne energije u Srbiji omogućen je od 1. januara 2015. godine kada je i zvanično liberalizovano. Ipak, do sada nije mnogo urađeno, naročito kada je o snabdevanju domaćinstava reč. Na slobodnom tržištu električne energije u Srbiji trenutno učestvuje 106 snabdevača, a EPS snabdeva 98% tržišta komercijalnih kupaca električne energije.

Hrvatskoj je za razvoj liberalizovanog tržišta električne energije bilo potrebno 10 godina. Proces liberalizacije, odnosno otvaranja tržišta u ovoj zemlji, institucionalno je započeo 2003. godine. Glavni uslov za dolazak konkurencije ostvaren je ipak tek u julu 2013, kada se dogodio pad cene električne energije na tržištu veleprodaje, čime je otvoren prostor za ulazak drugih snabdevača električnom energijom, počinje razgovor za naš portal Tina Jakaša.

eKapija: Koliko je trenutno učesnika na tržištu električne energije u Hrvatskoj?

- U ovom trenutku 19 kompanija ima dozvolu za snabdevanja, a aktivno se na tenderima javlja 5 snabdevača. Novi snabdevači usmereni su na segmente privrede i javnog sektora, a potom i stanovništva, nudeći električnu energiju od vrata do vrata, dok je jedan od konkurenata krenuo i sa kombinivanom ponudom telekom usluga i električne energije.

eKapija: Iako je tržište liberalizovano i na njemu ima više igrača, HEP uspeva da zadrži 85% udela u njemu. Kako to objašnjavate?

- Kompanija HEP Opskrba (kompanija za snabdevanje) je kao lider na hrvatskom tržištu električne energije otvaranje tržišta dočekala spremno, kako u segmentu usluge domaćinstvima, tako i kod velikih potrošača iz privrednog segmenta kojima su ponuđeni proizvodi i usluge prilagođene njihovim potrebama i tržišnim uslovima. U segmentu privrede, kupcima smo omogućili udruživanje radi postizanja boljih uslova snabdevanja kroz strukovna udruženja, poput Hrvatske privredne komore. Električnu energiju iz hidroelektrana smo sertifikovali i pripremili proizvod ZelEn - struju u potpunosti proizvedenu iz obnovljivih izvora. Iskorak na tržištu učinili smo i lansiranjem lanca punionica za električne automobile Elen, a prošle godine smo pokrenuli i novi program lojalnosti za preduzetnike kojim smo obuhvatili i usluge iz energetske efikasnosti, a koje pruža sestrinska firma HEP ESCO.

Od nedavno smo velikim kupcima omogućili i korišćenje HEPI Tradera, nove usluge i softverske aplikacije kroz koju sami upravljaju nabavkom električne energije uz kontinuirani uvid u stanje tržišta, kao i mogućnost kupovine energije na tranše, a sve kako bi optimizovali svoje energetske troškove. Kupcima iz segmenta stanovništva ponudili smo Hepi tarifu koja je naišla na veliki odziv, jer je kupcima omogućeno da umesto akontacija plaćaju samo energiju koju stvarno i potroše. Pritom, imaju uvid u svoju potrošnju i uplate putem aplikacije mhepi, te mogu koristiti pogodnosti i programa vernosti.

eKapija: Šta Srbija može da nauči od Hrvatske kada je o liberalizaciji tržišta električne energije reč?

- Iskustvo koje imamo sa procesom liberalizacije tržišta električne energije u Hrvatskoj i Sloveniji pokazalo je da država, referentne institucije i nacionalne elektroprivrede i konkurencija, igraju značajnu ulogu u tom procesu. Generalno gledano, sa otvaranjem tržišta potrošači električne energije dobiće priliku da biraju ponude shodno svojim potrebama, dok će glavni snabdevači i konkurencija doneti novi pristup kroz inovativne proizvode, nove usluge i drugačiju komunikaciju.

U narednom periodu važno je edukovati tržište, da kupci znaju da neće ostati bez električne energije ako uđu u proces menjanja snabdevača, da je administartivni proces promene snabdevača vrlo jednostavan i traje maksimalno 21 dan. Sa daljim procesom liberalizacije tržišta Srbija može da očekuje i da zaštita domaće proizvodnje bude minimalilizovana. Iskustvo koje HEP ima sa procesom liberalizacije tržišta električne energije u Hrvatskoj i Sloveniji pokazalo je da država, referentne institucije i nacionale elektroprivrede i konkurencija igraju značajnu ulogu u tom procesu.

eKapija: Pominjete Sloveniju, u koje zemlje HEP izvozi?

- Pored liderske pozicije na tržištu Hrvatske, HEP je snažno iskoračio i u regiju. U Sloveniji posluje preko firme HEP Energija, koja je ugovorila više od 12% tržišnog udela. Snabdevamo električnom energijom Ljubljanu, Železnicu Slovenije, sve fakultete i visoko strukovne institucije u Ljubljani, kao i socijalne ustanove. Takođe, snabdevamo električnom energijom i regionalnu kompaniju Cimos, a spremamo se i za ulazak na tržišta BiH i Srbije.

ekapija: Kada je o Srbiji reč, zasada, kako ste pomenuli, prodajete struju ogranku kompanije Cimos, a uskoro bi trebalo da počnete i isporuku električne enregije za gradove Kraljevo i Valjevo. U kojim fazama su ti projekti? Kada će početi realizacija i o kojim količinama je reč?

- U tim gradovima snabdevanje strujom je za potrebe javne rasvete, kao i za sve semafore. Javili smo se na javnu nabavku koju su početkom godine raspisale lokalne samouprave i kao najpovoljniji ponuđač sklopili taj posao. Ugovori su potpisani sredinom ove godine i očekujemo da će njihova realizacija početi do sredine decembra. Do sada je konkretno Grad Valjevo trošio struje za javnu rasvetu u vrednosti od oko 50 miliona dinara, a vrednost ugovora sa Kraljevom je oko 80 miliona dinara.

eKapija: Kako izgledaju dalji planovi za širenje na tržištu Srbije?

- Tržište Srbije je važno za dalji razvoj HEP Snabdevanja i firmu HEP Energija, koja posluje u Srbiji. Trenutno u fokus poslovanja stavljamo ponudu za velike kupce, kompanije, kao i industrijska postrojenja. U drugoj fazi, kada se steknu uslovi za konkurentnu ponudu i za domaćinsta, uključićemo se i u tu tržišnu utakmicu.

Katarina Stevanović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.