Izvor: Blic | Četvrtak, 07.12.2017.| 15:44

Počelo ispitivanje donjeg dela ležišta Čukaru Peki - Za istraživanje 20 mil USD

Nalazište Čukaru peki kod Bora
Jedno od najbogatijih ležišta bakra i zlata otkriveno je na lokaciji Čukaru peki kod Bora. Koncentracija bakra prelazi 2%, dok se profitabilnim smatraju ležišta sa 1% tog metala.

Pošto su završili ispitivanja gornje zone ležišta Čukaru peki kod Bora, kanadska kompanija Nevsun, u saradnji sa američkom rudarskom kompanijom Freeport, započela je ispitivanja donje zone tog ležišta, u šta će biti investirano 20 mil USD, saznaje Blic.

Već prvi rezultati istraživanja - na 14 lokacija na dubinama većim od 800 metara - pokazala su da je reč o jednom od najbogatijih ležišta bakra i zlata na svetu, pošto je na osnovu istraživanja ustanovljen sadržaj bakra koji na pojedinim mestima prevazilazi i dva procenta.

O kakvom se ležištu radi najbolje govore stručni podaci po kojima se ležišta bakra sa 1% tog metala smatraju profitabilnim, uz uslov da ima i dovoljno rude za eksploataciju. Recimo, u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor eksploatiše se ruda sa najviše 0,25% bakra.

Kako se očekuje, geološka istraživanja donje zone ležišta Čukaru peki, za koje se procenjuje da ide do dubine i do 1.500 metara, trebalo bi da budu okončana tokom 2018. godine.

Nakon toga, radiće se preliminarna studija izvodljivosti, koja treba da pokaže da li je ekonomski opravdano otvarati još jedan rudnik u okolini Bora, ali je već sada izvesno da je i donji deo ležišta Čukaru peki podjednako atraktivan kao i gornji.

Podsetimo, kanadska kompanija Nevsun, u čijem je vlasništu 100% gornje zone ležišta Čukaru peki, objavila je da je završeno istraživanje tog dela rudokopa, te da će rudnik, uz investicije od 1,5 mlrd USD, biti otvoren 2021. godine.

Po toj studiji, podzemni rudnik trebalo bi da se eksploatiše narednih 15 godina i za to vreme bi se odatle dobilo oko milion tona bakra i blizu 70 tona zlata, vrednosti veće od 12 mlrd USD.

Uz to, kompanija Nevsun, zajedno sa multinacionalnom kompanijom Rio Tinto, koja je najveća rudarska korporacija na svetu, istražuje i još 20 istražnih polja u nastavku ležišta Čukaru peki.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.