Izvor: Novosti | Četvrtak, 07.12.2017.| 08:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zbog norovirusa zaustavljena pošiljka malina za Nemačku i Mađarsku

Sistem alarmiranja o bezbednosti hrane (RASAFF) obavestio je našu zemlju da je pošiljka malina iz Srbije, namenjena Mađarskoj i Nemačkoj, zaražena norovirusom. Roba je zaustavljena na granici sa Mađarskom. Norovirus najčešće se prenosi prljavim rukama i lošom higijenom prilikom branja i transporta malina.

Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, službe kontrole koje prate obaveštanje RASAFF, postupile su po standardnoj proceduri. Nadležena poljoprivredna isnpekcija poslata je na teren da prikupi podatke o hladnjačaru koji je izvezao maline. Obično je praksa da se roba vrati izvozniku i da je on uništi uz prisustvo inspekcije. Zasada još ne znaju koje su količine u pitanju.

- To je veliki problem za našu zemlju, jer ovakvi propusti urušavaju ugled visokokvalitetne srpske maline - priča Dejan Radulović, voćar iz Čačka.

- Dešava se i da sa tim virusom uvezu malinu, pa je reeksportuju kao našu. Svašta se radi, samo da se sroza i spusti cena. Kod nas i ne postoje neke službe detaljne kontrole. To mora ozbiljno da se pregleda, a ne površno. Nije ni prvi put da se norovirus pronađe u srpskoj malini. Loše vesti se daleko čuju, pa žig virusa, zbog jednog kamiona, trpe svi.

Prema rečima Radulovića, hladnjačari moraju da znaju čime su maline tretirane i pre nego što su ušle u hladnjaču moraju biti urađene analize.

- Treba ispitati zašto je uopšte kamion sa zaraženim malinama pošao put Evrope - upozorava Radulović.

On savetuje i da voćari, kojima ovo nije jedini izvor prihoda, sledeće godine malinjake zakose i ne beru, kako bi se smanjila hiperprodukcija koja je nastala poslednjih godina. Predviđanja za sledeću godinu su sumorna, jer će cena maline biti od 80 do 100 dinara.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.