Izvor: Novosti | Sreda, 06.12.2017.| 15:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Početak gradnje beogradske gondole u 2018. godini - Vazdušno povezivanje Kalemegdana i Ušća koštaće 1,8 milijardi dinara

Ilustracija (Foto: superjoseph/shutterstock)
Beogradska gondola počinje da se gradi sledeće godine, za Novosti kaže gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Prema nacrtu republičkog budžeta za 2018. godinu, za ovaj projekat izdvojeno je 360 miliona dinara. Istim dokumentom, planira se da 2019. iz svoje kase Srbija izdvoji 840 miliona. Grad Beograd je u obavezi da obezbedi oko 600 miliona. Vazdušno povezivanje Kalemegdana i Ušća koštaće ukupno 1,8 milijardi dinara.

Prema dogovoru, Republika će učestvovati sa dve trećine vrednosti investicije. Kupovina kapsula i izgradnja infrastrukture finansiraće se preko Ministarstva trgovine, turizma, telekomunikacija, a sprovodiće je preduzeće Skijališta Srbije.

- Grad će naredne godine u budžetu rezervisati 600 miliona za ovaj projekat. On je veoma važan za razvoj prestonice. Sada smo finansijski stabilni i zato mozemo da investiramo u ovakve stvari. Zahvaljujem se ministru Rasimu Ljajiću koji nas je podržao - rekao je Mali.

Kako navodi gradonačelnik Mali, gondola je atraktivan vid javnog prevoza.

- Uticaće na turizam. Od izrade i sprovođenja ovog plana očekuju se pozitivni efekti i sa saobraćajnog aspekta. Unaprediće se bezbednost, komfor za pešake i bicikliste. Smanjiće se emisija štetnih gasova - zaključuje prvi čovek prestonice.

- Dosadašnje aktivnosti su bile bazirane na stvaranju potrebnih uslova za gradnju, a trenutno je u toku proces donošenja planskog dokumenta. Paralelno sa tim radi se na pripremi i izradi dokumentacije, a tender za radove i izbor isporučioca opreme bi se mogao raspisati nakon sticanja svih potrebnih uslova za realizaciju projekta, što očekujemo da će se realizovati tokom leta 2018. godine - kažu u Skijalištima Srbije.

O detaljima izgradnje gondole u Beogradu eKapija je već pisala.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.