Izvor: eKapija | Sreda, 06.12.2017.| 13:22

Primena novog Pravilnika o PDV evidenciji od 1. jula 2018? - Odlaganje zavisi od usvajanja izmena Zakona o porezu na dodatu vrednost

(Foto: Andrei_R/shutterstock.com)
Da će primena novog Pravilnika o PDV evidenciji početi 1. januara, kako se spekulisalo prethodnih dana, još nije izvesno. Kako stvari stoje, ona će najverovatnije biti odložena za 1. jul 2018, budući da je novi datum početka primene sastavni deo izmena Zakona o PDV-u, čije se usvajanje planira tokom decembra.

To su za naš portal potvrdili i u Ministarstvu finansija.

U toku je navode, javna rasprava, pa ukoliko izmene ovog Zakona budu usvojene tokom decembra, kako se planira, biće usvojena i ova izmena.

Ova informacija dostupna je i na sajtu ministarstva gde se kaže: "Uzimajući u obzir inicijative da se početak primene Novog pravilnika o PDV evidenciji odloži za 1. jul 2018. godine, Ministarstvo finansija preduzelo je sve potrebne aktivnosti kako bi se iste uvažile, a predmetna izmena biće sastavni deo izmena Zakona o PDV-u, čije se usvajanje planira do kraja tekuće godine".

Kako saznajemo, novi datum primene jedina je izmena u pogledu novog Pravilnika o PDV evidenciji. Njegova sadržina, bez obzira na primedbe profesije, ostaje nepromenjena i nije deo predloženih izmena Zakona o PDV-u.

Podsetimo, poslodavci i knjigovođe apelovali su da je novi Pravilnik, čija je finalna verzija objavljena oktobra ove godine, preglomazan, da znatno opterećuje privredu, a naročito mala i mikro preduzeća. Ključna primedba je da propisuje obavezu vođenja znatno obimnije evidencije nego do sada, zbog čega će kompanije morati da prilagođavaju softver, dodatno angažuju radnike i samim tim snose veće troškove.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.