NavMenu

Posebni gosti oktobarskog okupljanja Slovenačkog poslovnog kluba u Beogradu - Miloš Milovanović i Slobodan Vučićević

Izvor: eKapija Ponedeljak, 06.10.2008. 10:05
Komentari
Podeli

Slobodan VičićevićSlobodan Vičićević

U četvrtak 02.10.2008. godine u Hotelu Continental održan je redovan sastanak Slovenačkog poslovnog kluba. Ovog puta, glavna tema okupljanja preko 250 privrednika iz SPK i Srpske Asocijacije Menadžera bila je regionalno povezivanje, prvenstveno agrarnog sektora (o čemu je i govorio pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović), a o umrežavanju asocijacija menadžera je govorio Slobodan Vučićević, Predsednik Srpske Asocijacije menadžera.

Slobodan VičićevićSlobodan Vičićević
(Miloš Milovanović)

Mr Miloš Milovanović, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u oblasti analitike i agrarne politike, govorio je o značaju agrobiznisa za srpsku ekonomiju. Naglasio je da je poljoprivreda kičma ekonomskog razvoja i u prilog tome napomenuo da 90% teritorije naše zemlje pokrivaju poljoprivredne oblasti i da 44 % stanovništva polovinu svog prihoda ostvaruje od poljoprivredne proizvodnje. Po njegovim rečima, potpisivanje i primena sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU ključna je za razvoj Srbije, posebno trgovinski deo sporazuma, pošto on snižava carinsku zaštitu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. „U izvozu poljoprivredno prehrambenih proizvoda beležimo suficit, čak i sa Ruskom Federacijom, gde izvozimo 57% proizvoda, a drugi bitan partner su zemlje regiona u kojima izvozimo 35 do 40% celokupnog izvoza“, dodao je Mr Miloš Milovanović. Po njegovim rečima, Srbija će vrlo brzo postati član Svetske trgovinske organizacije, preciznije, očekuje se naš pristup polovinom 2009.godine. To će biti signal da je Srbija spremna da prihvati principe Organizacije, a proces stvaranja institucionalnog okvira i harmonizacija propisa o kvalitetu prehrambenih proizvoda su u toku.

Slobodan VičićevićSlobodan Vičićević

Slobodan Vučićević, Predsednik Srpske Asocijacije (www.sam.org.rs) menadžera istakao je da ekonomija jedne zemlje u mnogome zavisi od razvoja menadžerstva, jer su oni možda i najvažniji deo nacionalnog bogatstva. Govorio je o aktivnostima SAM-a, naglasio da je SAM nekoliko meseci po osnivanju postao i priduženo član Evropske konfederacije menadžera (CEC). Istakao je da su izuzetno dobri odnosi uspostavljeni sa udruženjima menadžera iz Slovenije (Manager), Udrugom menadžera iz Hrvatske (CROMA), ostvaruju se i potpisuju ugovori sa univerzitetima iz Srbije i Republike Srpske, koji dovode diplomce sa ovih fakulteta na prakse u firme, čiji su direktori članovi SAM-a (projekat „Na praksi SAM“), otvaraju se ili pripremaju regionalne kancelarije u Novom Sadu i Nišu, privredi Srbije i njenim menadžerima su ponuđeni modeli menadžerskih ugovora....

SAM je osnovan novembra 2006, ima preko 180 članova sa ciljem da promoviše profesiju menadžera i da ih štiti i regiliše njihov odnos prema institucijama i vlasnicima kapitala. Slobodan Vučićević je istakao da bitnu ulogu u radu SAM-u ima etički kodeks. Menadžeri mogu biti vlasnici kompanije, članovi organizacija, marketinških agencija, a njihova odgovornost je ogromna. „Uticaj svih udruženja menadžera na donosioce mera ekonomske politike je u svakoj zemlji veliki, treba ulagati u znanje i profesionalizam jer će tako Srbija biti spremna da se ubrzano razvija“.

"Dvojac" Kravčuk-Polovina"Dvojac" Kravčuk-Polovina

Kao i uvek, na skupu Slovenačkog poslovnog kluba bilo je prijatno i opušteno, pa su predsedavajući Kluba, Vladimir Kravčuk i Dmitar Polovina, pitali pomoćnika ministra šta će biti, kada se približimo EU, sa "bar trojicom članova SPK" koji peku rakiju na Kosmaju. Naglasili su da je Slobodan Vučićević prvi državljanin Srbije koji danas vodi veliku slovenačku grupaciju, (Droga Kolinska), da ima jako puno respektabilnih funkcija, ali i jednu koja i "nije neka", a to je njegovo mesto Predsednika Sportskog društva Crvena zvezda. Pogodite za koga navijaju Polovina i Kravčuk ?

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.