Izvor: eKapija | Sreda, 06.12.2017.| 09:16

Počinje pregovarački postupak za projektovanje Starog savskog mosta - Gradnja neće krenuti pre 2019?

(Foto: beograd.rs)
Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je pregovarački postupak za izradu idejnog projekta Starog savskog mosta, prenosi Beoinfo.

Postupak se odnosi na ponuđače koji su odabrani na ovogodišnjem konkursu – projektantske kuće CIP i DB Inženjering, a procenjena vrednost je oko 48 miliona dinara.

– Novi model Starog savskog mosta rasteretiće saobraćaj, dok bi sadašnji most trebalo da služi kao pešački na nekoj drugoj lokaciji. Nov most će imati četiri saobraćajne trake, po dve sa svake strane i prostor za tramvaje u oba pravca. Sa Novog Beograda, pored Starog sajmišta, uradiće se kompletna nova saobraćajnica gde će automobili moći da pređu na tu stranu - kaže gradski menadžer Goran Vesić.

On navodi da je "izgradnja Savskog mosta ujedno i uslov da krenemo u tender za projektovanje, finansiranje i izgradnju tunela koji će povezivati Savu i Dunav. Tunel koji će počinjati negde kod sadašnje autobuske stanice, a završavati se u Bulevaru despota Stefana blizu Pančevačkog mosta, smanjiće koncentraciju saobraćaja za 14%".

Ponude će biti dostavljane do 4. januara, a tenderom je predviđeno da rok za izradu idejnog projekta mosta i idejnog rešenja navoznih konstrukcija ne može biti duži od deset meseci.

Izabrani ponuđač će imati obavezu da uradi idejni projekat Starog savskog mosta prema rešenju koje je ponudio na sprovedenom konkursu. Prvu nagradu je tada osvojio Saobraćajni institut CIP, dok je DB Inženjering osvojio treću nagradu. Ova dva nagrađena ponuđača će sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda nastaviti postupak pregovaranja, kako bi se došlo do ekonomski najpovoljnije ponude za projektovanje.

Idejni projekat za most i idejno rešenje za navozne konstrukcije odrediće i cenu izgradnje, a predstavljaće i osnov za pribavljanje lokacijskih uslova i raspisivanje tendera za izvođenje radova, koji će se sprovoditi po pravilima Međunarodne inženjerske federacije – žuta knjiga FIDIC-a, prenosi Beoinfo.

Kako piše Politika, izgradnja novog mosta bi mogla da počne tek na proleće 2019. jer, nakon ovog, tek sledi raspisivanje tendera za izbor izvođača, što bi moglo da potraje između tri i šest meseci.

Više informacija pogledajte OVDE.

Prvonagrađeno rešenje Saobraćajnog instituta CIP pogledajte u galeriji

FOTO GALERIJA:
Fotogalerija
Novi savski most u Beogradu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.