Izvor: eKapija | Utorak, 05.12.2017.| 15:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Digitalizacija kultnih filmova u okviru projekta Vip Kinoteka - Premijera prvog restauriranog dela 14. decembra

Sa predstavljanja projekta Vip Kinoteka
Sa predstavljanja projekta Vip Kinoteka
Deset kultnih filmskih ostvarenja koja su obeležila srpsku i regionalnu kinematografiju biće digitalno restaurirana i spremna za ponovno prikazivanje u vrhunskom kvalitetu slike i tona, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile povodom predstavljanja projekta Vip Kinoteka.

Kako je saopštila kompanija Vip mobile, učesnici konferencije ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, generalni direktor kompanije Vip mobile Dejan Turk, direktorka Centar filma Jadranka Blanuša, saglasni su da je ovo jedini način da se nacionalno filmsko stvaralaštvo očuva za buduće generacije i za ponovno prikazivanje na domaćim i svetskim festivalima u odgovarajućem kvalitetu.

Cilj projekata Vip Kinoteka je da se očuvaju i zaštite neki od najpoznatijih naslova sedme umetnosti koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Prvi u nizu prikazaće se kultni film domaće kinematografije, koji je od Jugoslovenske kinoteke proglašen za najbolji srpski film - ostvarenje Ko to tamo peva.

Premijera restauriranog i digitalizovanog filma zakazana je za 14. decembar. U okviru ovog projekta, biće očuvani i zaštićeni, između ostalog, i filmovi Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića, itd.

- Pored ponovnih premijera u Beogradu, restaurisane verzije srpskih klasika biće prikazane širom naše zemlje - izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Projektom Vip Kinoteka, koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja od nacionalnog značaja snimljenih u periodu od 1967. do 1993. godine, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa. Digitalna restauracija je tehnika koju sve evropske i svetske kinoteka koriste kako bi očuvale filmsku baštinu za budućnost, navodi se u saopštenju kompanije Vip mobile.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.