NavMenu

Konstruktor - kako do modernih logističkih objekata?

Izvor: eKapija Utorak, 12.12.2017. 07:09
Komentari
Podeli
Logistički centar IPB u KrnješevcimaLogistički centar IPB u Krnješevcima
Konstruktor konsalting je jedna od vodećih kompanija u Srbiji u oblasti građevinskog inženjeringa, gradnje industrijskih objekata, logističkih hala, retail parkova, modernih poslovnih zgrada i stambenih kompleksa. Preduzeće radi po sistemu "ključ u ruke" - pružajući potpunu uslugu investitorima, od definisanja koncepcije objekta, celovitog projektovanja, do realizacije svih neophodnih dozvola i izvođenja radova.

O izgradnji logističkih objekata razgovarali smo sa prof.dr Srđanom Kisinom, sa Katedre za konstrukcije Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, koji je jedan od osnivača Konstruktora. Između ostalog, vodi i projektantski tim za konstrukciju skladišta.

O tehničkim rešenjima i opremanju skladišta razgovarali smo sa prof. dr Nenadom Kosanićem, sa Katedre za mehanizaciju Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji u Konstruktoru vodi tim koji definiše rešenja tehnologije rada skladišta.

OD IDEJE INVESTITORA, DO KOMPLETNOG KONSTRUKTOROVOG REŠENJA PO SISTEMU "KLJUČ U RUKE"

Profesor Kisin sa studentima na gradilištuProfesor Kisin sa studentima na gradilištu
Profesore Kisin, kakva su iskustva kompanije Konstruktor kada su logistički centri u pitanju?

SK: Kompanija Konstruktor je kadrovski i tehnički kompetentna da za investitora izvede najsloženije logističke hale, različitih namena i veličine. Inženjerski i konsultantski tim, sastavljen od preko 50 inženjera, kontinuirano prati sve nove trendove koji se dešavaju u sferi gradnje i tehnologije logističkih centara. Polazna tačka Konstruktora je da viziju nekog investitora, kako treba da izgleda neki objekat, pretvorimo u delo.

Zašto je važno to što možete ponuditi projektantske i konsultantske usluge?

SK: Uvek se prvo polazi od rešenja vezanih za tehnologiju koja će biti primenjena u nekom skladištu, iz koje proizilaze konstruktivna rešenja samog objekta, kao i prilaznih saobraćajnica. Svaki drugačiji put po pravilu prouzrokuje produženje rokova i povećanje troškova, što uvek želimo da izbegnemo. Ponekad smo u prilici da najdobronamernije sugerišemo korekcije u samom projektu i pronađemo najracionalnije rešenje u izvođenju, pri čemu se funkcionalnost objekta ne sme dovesti u pitanje. Time nas investitori prepoznaju kao projektantsko-izvođačku kuću koja može da im uštedi ogroman novac u procesu investiranja, čak i do 20% vrednosti investicije, ali i da objekat izgradi u najkraćem mogućem roku.

Objasnite nam koncept "design and build" koji primenjujete.

Proizvodno-skladišni kompleks CG Europe food u RumiProizvodno-skladišni kompleks CG Europe food u Rumi
SK: Ključna kompetentnost Konstruktora je potpuna primena koncepta "design and build", to jest koncepta projektovanja i izgradnje, gde nas investitori angažuju od početka do završetka projekta. Taj koncept kod nas je počeo da se primenjuje nedavno, a uslov je da firma bude veoma jaka i projektantski i izvođački, što Konstruktor jeste. Građevinske firme u Srbiji su uglavnom ili projektantske ili izvođačke, što investitora stavlja u nezahvalnu poziciju arbitra u slučaju bilo kog oblika neusaglašenosti tokom realizacije projekta. Ukoliko investitor angažuje jednu firmu kao što je Konstruktor, onda ima jednog sagovornika koji je odgovoran za ceo proces projektovanja i izgradnje.

KONSTRUKTOR IMA REŠENJE – PRVO SE DEINIŠE TEHNOLOGIJA SKLADIŠTA IZ KOJE PROIZILAZE NAJBOLJA KONSTRUKTIVNA REŠENJA

Profesore Kosaniću, na koji način se definišu tehnološka rešenja u skladištu?

NK: Naš tim rešava kompletno tehnološko rešenje skladišta, skladišno-distributivnih i logističkih sistema. Prema osnovnim ulaznim promenljivim korisnika (karakteristikama robe, potrebnim skladišnim kapacitetima, intenzitetima obrta artikala, intenzitetima ulaza i izlaza robe, obima prikupljanja porudžbina, specifičnim zahtevima za skladištenjem, itd), određuju se optimalna tehnologija skladištenja, odnosno, definišu procesi obavljanja skladišnih i transportnih operacija u svim podsistemima.

Logistički objekat Kalman 2 u ŠimanovcimaLogistički objekat Kalman 2 u Šimanovcima
Šta još predložena tehnologija rada skladišta definiše?

NK: Predložena tehnologija rada definiše i potrebne površine podsistema, intenzitete glavnih tokova materijala, potrebne skladišne kapacitete, layout celokupnog sistema, tehničke karakteristike stabilne skladišne opreme, tehničke karakteristike i potreban broj pretovarnih mesta, tehničke karakteristike i potreban broj transportnih uređaja prekidnog dejstva (mobilne skladišne opreme) i ostale logističke opreme, specifikaciju opreme i radne snage, kao i projektni zadatak za eventualnu izradu softvera za skladišno poslovanje.

Na šta se obraća posebna pažnja?

NK: Kompletno tehnološko rešenje definiše i sve projektne zahteve za izgradnju objekata i ulazne parametre za rešenje spoljašnjeg saobraćaja. Posebna pažnja pri izradi tehnoloških rešenja, posvećuje se optimizaciji tokova materijala, postizanju najviše efikasnosti sistema i minimizaciji troškova intralogistike.


Kompletan sadržaj biltena Transport i logistika - Ključ efikasnog poslovanja pročitajte OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.