Izvor: Dnevnik | Ponedeljak, 04.12.2017.| 12:19

Stara Pazova želi status grada

(Foto: Santiago Cornejo/shutterstock.com)
Odlukom većine odbornika Skupštine opštine Stara Pazova usvojena je inicijativa predsednika opštine Đorđa Radinovića da Stara Pazova dobije status grada.

U materijalu za sednicu predsednik Radinović je naveo geografske, saobraćajne i privredne uslove koji pogoduju ovakvoj promeni statusa Opštine Stara Pazova koja ima više od 65.000 stanovnika.

Sama Stara Pazova naselje je gradskog tipa, a opština ima još devet naselja. Jedva tridesetak kilometara od Beograda, opština je na čvorištu panevropskih koridora – auto-puteva E-70 (Beograd-Zagreb) i E-75 (Beograd-Novi Sad), železničkih pruga Beograd- Novi Sad- Budimpešta i Beograd-Zagreb-Beč, u blizini je Aerodroma Nikola Tesla i vojnog aerodroma Batajnica.

Zakon o lokalnoj samoupravi kaže da je moguće u posebnim uslovima kada teritorija predstavlja prirodnu geografsku celinu, ekonomski povezanu, sa izgrađenim komunikacijama među naseljima i gradom kao centrom da dobije status grada i ako ima manje od 100.000 stanovnika. Zato se pokreće ova inicijativa i od nadležnih organa Republike traži izmena Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije.

Računa se da bi takva promena obezbedila kvalitetniji život građanima ove sremske opštine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.