NavMenu

Primena novog pravilnika o naplati PDV-a ipak od januara 2018? - Poslodavci i računovođe i dalje protiv

Izvor: Dnevnik Nedelja, 03.12.2017. 17:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)Ilustracija
Početak primene novog pravilnika o evidenciji poreza na dodatu vrednost (PDV) neće biti još jednom odložena i on će po svemu sudeći početi da se primenjuje od 1. januara 2018. godine.

Primena ovog dokumenta već "kasni" godinu dana, jer je trebala da počne u januaru ove godine, ali je zbog brojnih primedbi, pre svega Unije poslodavaca Srbije i Saveza računovođa i revizora Srbije, primena odložena za godinu dana. Međutim, iako se pomenute organizacije i dalje protive uvođenju novih propisa, oni će početi da se primenjuju za mesec dana.

U Udruženju računovodstvenih agencija Vojvodine (UVRA) smatraju da bi od primene pomenutog pravilnika trebalo odustati, jer je on izuzetno komplikovan i nije u skladu sa politikom EU u ovoj oblasti. Pored toga Svetska banka će novčano ove godine pomoći Srbiji da pojednostavi zakone i druge propise o porezima, dok pomenuti pravilnik ide sasvim u suprotnom smeru.

Moglo se čuti mnogo argumenata protiv pravilnika i jedna od ključnih stvari na koju se pozivaju protivnici je to što je, kako tvrde, Pravilnik u ovom trenutku suprotan sa evropskom praksom. Tamo se trude da evidenciju o ovom porezu što više uproste, dok smo mi na putu da je dodatno zakomplikujemo. Srbija će uskoro početi pregovore o Poglavlju 16 u EU koje se baš odnosi na poreze i zato je i sinhronizacija u tom pogledu neophodna.

- Redovno plaćanje PDV moguće je pratiti i sa daleko skromnijom evidencijom, ako su propisi dobro koncipirani - kaže predsednik UVRA Jovan Beara - Recimo u Irskoj dokument sličan pomenutom pravilniku predviđa samo deset stavki. U Nemačkoj je to 45 stavki, Mađarska ima oko 90 stavki i oni su najobimniji, ali opet "skromniji" od nas. Mi već pratimo preko sto stavki, a sa novim pravilnikom bi ta brojka trebalo da se još poveća. To znači da će sve agencije imati dodatne troškove nabavke novog softvera i dodatni posao.

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji, Stiven Ndegva, kaže da je ova institucija namenila 300 mil EUR za pomoć Srbiji u 2018. Deo novca predviđen je za pojednostvaljivanje zakona i drugih propisa o porezima. Novine koje će to doneti trebalo bi da zažive tokom naredne godine. Cilj je da se preduzećima olakša proces plaćanja poreza i da u toj oblasti zaživi jednostavniji i efikasniji način obračuna i kontrole.

U Uniji poslodavaca Srbije smatraju da je broj propisa koji reguliše PDV prevelik, jer Srbija pored Zakona o PDV-u ima o tome još tri uredbe i 31 pravilnik koji omogućavaju njegovu primenu. Ukoliko bi se na ovu šumu propisa dodao još i komplikovan pravilnik, to bilo dodatno opterećenje za obveznike.

Državnu kasu Srbije sa oko dve trećine pune porezi i od toga skoro polovinu čini baš novac od naplate PDV-a. S obzirom na to da je kod nas nivo sive ekonomije i dalje visok, procena je da zbog aktivnosti u sivoj zoni Srbija ostaje bez 300 mil EUR poreza godišnje, te posmatrano iz tog ugla nije čudo što država želi da ima pojačanu kontorolu.

- Što je sistem koji se primenjuje kod poreza komplikovaniji, to su i šanse za zloupotrebu veće. Bojim se da bi se to dogodilo i kod nas. Pored toga, dodatne administrativne komplikacije ne bi doprinele da nastavimo da idemo napred na Doing Business listi, već naprotiv - objašnjava Beara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.