NavMenu

Novi propisi zatvaraju auto-škole? - Instruktori vožnje obnavljaju licencu svakih pet godina

Izvor: Novosti Nedelja, 03.12.2017. 10:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Daxiao Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Ukoliko se pod hitno ne promene odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije, sasvim je realno da veliki broj auto-škola prestane da radi već 1. januara sledeće godine. Razlog je ponovno polaganje za licence instruktora vožnje, shodno odredbama postojećeg Zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije, a koje se ne menjaju ni predloženim zakonom o izmenama i dopunama ZOBS koji se nalazi u Skupštini Srbiji i čeka usvajanje.

- Mi na ovu nečuvenu odredbu ZOBS, po kojoj instruktori moraju svakih pet godina ponovo da polažu za licencu, što ne postoji nigde u svetu i u Srbiji se odnosi samo na ovu profesiju, upozoravamo još poodavno, ali nas niko od nadležnih ne čuje - kaže za Novosti Milan Todorović, predsednik Udruženja auto-škola Beograda.

On tvrdi da je nelogično da instruktori, koji imaju peti stepen stručne spreme i iskustvo, ponovo polažu ispit iz osam oblasti, od kojih mnoge čak nemaju nikakve veze sa vozačkom obukom.

- Zar nije nonsens da instruktora vožnje propituju o Pitagorinoj teoremi ili o Kulonovom zakonu - pita se Todorović. - Pritom, svake godine instruktori pohađaju seminare koje organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja i za to plaćaju 10.000 dinara. Dodajte i cenu ispita od 5.000 dinara i sve to pomnožite sa oko 4.000 instruktora u Srbiji pa će vam sve postati jasnije.

Po sadašnjem ZOBS auto-škole su, da bi uopšte i počele sa radom, u obavezi da imaju najmanje jednog predavača, jednog ispitivača i trojicu instruktora.

- Ogromna većina auto-škola ima upravo minimalan broj, dakle tri instruktora. Ukoliko samo jedan ne želi da polaže ili ne položi ispit, auto-škola automatski prestaje da radi - tvrdi Todorović.

On podseća i da je posle donošenja ZOBS-a 2009. godine upravo zbog "neverovatnih propisa" broj auto-škola u Srbiji sa 850 smanjen na oko 400.

Zahtev, svojevrsnu peticiju, potpisalo je do sada oko 2.500 zaposlenih u auto-školama Srbije i ona će već u ponedeljak (4. decembra) biti prosleđena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, Skupštini Srbije, Ministarstvu prosvete i Ministarstvu saobraćaja, potvrdio je za Novosti Milan Todorović, predsednik Udruženja auto-škola Beograda, članice Privredne komore auto-škola Srbije, koja je takođe stala iza inicijative zaposlenih, kao i sva ostala strukovna udruženja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.