NavMenu

Švajcarci postaju vlasnici Fabrike akumulatora Sombor - Odbor poverilaca prihvatio šestu ponudu Batagona

Izvor: Tanjug Nedelja, 03.12.2017. 17:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Joe Belanger/shutterstock.com)Ilustracija
Odbor poverilaca Fabrike akumulatora Sombor (FAS) u stečaju prihvatio je na sastanku održanom u petak (1. decembra 2017. godine) ponudu švajcarske kompanije Batagon International AG za kupovinu imovine preduzeća, piše portal Soinfo.

Zainteresovani kupac je polovinom novembra uputio ponudu od 7,35 mil EUR, koju je Odbor poverilaca tesnom većinom (tri prema dva), prihvatio i samim tim dao saglasnost stečajnom upravniku da finalizuje postupak prodaje nekadašnjeg somborskog proizvodnog giganta.

- Kupca ću o odluci Odbora poverilaca zvanično obavestiti već u ponedeljak (4. decembra). Nakon toga, u skladu sa javnim pozivom, kompanija Batagon će imati 15 dana da potpiše ugovor o kupovini FAS-a, a potom 15 dana da izvrši plaćanje – rekao je stečajni upravnik Fabrike akumulatora Sombor Predrag Ljubović za Soinfo.

On je izjavio da je namera Batagona da što pre pokrene proizvodnju, a podsetio je i da su Švajcarci kupili u Somboru za 350.000 EUR deo preduzeća Trgosirovina, koje se bavi otpadom.

Predstavnik Batagona Dalibor Matić, piše portal, izjavio je prilikom upućivanja prve, od ukupno šest ponuda za kupovinu FAS-a, da će biti potrebna velika ulaganja u fabriku, novu opremu, obuku ljudi i novi menadžment.

- Samo da se fabrika vrati u prvobitno stanje potrebna je investicija od milion evra, plus treba povećati tehnološke kapacitete i proizvodnju. Mislim da bi za početak trebalo da se krene sa 450 do 500 radnika, a kasnije i do 800, koliko ih je bilo i ranije, koliko nam je poznato - izjavio je Matić.

Fabrika bi prvenstveno proizvodila za tržišta Rusije, Nemačke, Švajcarske, Italije i Francuske, naveo je ranije Matić.

Namera Batagona, kaže, je da se sukcesivno rešava problem zaštite životne sredine, na šta ih obavezuje i švajcarski zakon po kome se ćerke firme u drugim državama moraju posvetiti zaštiti životne sredine u zemljama u kojima posluju.

Batagon je na javnom nadmetanju za kupovinu imovine FAS prvo ponudio 3,5 mil EUR, da bi potom ponude "popravljali", a šestu, poslednju, podigli su na 7,35 mil EUR. Inače, procenjena vrednost nekadašnjeg somborskog giganta, proizvođača akumulatora je 24,57 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.