NavMenu

Rakita povećala bonus za otkup zemljišta u Boru - Svakom vlasniku i jednokratna naknada od 50.000 dinara

Izvor: eKapija Petak, 01.12.2017. 17:56
Komentari
Podeli
Kompanija Rakita odlučila je u petak (1. decembra 2017. godine) da poveća za 40% bonus na cenu otkupa zemljišnih parcela koje se otkupljuju radi obezbeđivanja uslova za otvaranje rudnika na ležištu Čukaru Peki kod Bora.

Kako navode iz kompanije, cilj ove odluke je, pre svega, ubrzanje procesa otkupa zemljišta radi realizacije projektnih aktivnosti, a takođe i održavanje dobre i skladne saradnje sa lokalnom zajednicom.

- Na osnovu povratnih informacija iz lokalne zajednice menadžment kompanije Rakita doneo je odluku da poveća bonus sa 60 na 100% na cenu otkupa zemljišnih parcela. Osim toga, svakom vlasniku zemljišta, po prodatoj parceli, biće uplaćeno dodatnih 50.000 dinara, bez obzira na veličinu parcele. Ova odluka se odnosi kako na one koji će se odlučiti da nam prodaju svoje zemljište, tako i na sve one koji su već potpisali kupoprodajni ugovor - izjavio je Aleksandar Vulović, menadžer za ishodovanje dozvola i društvenu odgovornost u kompaniji Rakita.

Rakita je vlasnicima zemljišta do sada isplaćivala bonus od 60% od procenjene vrednosti zemljišta, a ovom odlukom se visina tog bonusa povećava na 100%. Povećanje bonusa odnosi se isključivo na otkup zemljišta (ne i na otkup objekata, šuma, useva i dr). Svim prethodnim vlasnicima zemljišta razlika u bonusu će biti isplaćena retroaktivno, a takođe će dobiti i po 50.000 dinara po parceli.

U blizini tri potencijalno ugrožene zajednice - Brestovac, Slatina, i Metovnica, kompanija Rakita je do sada za potrebe otvaranja rudnika otkupila oko 300 hektara zemlje, a procenjuje se da je potreban otkup ukupno nešto više od 1.000 hektara.


Fokus kompanije predstavlja projekat Čukaru Peki, koji se nalazi na oko 6 km južno od grada Bora, na području obuhvaćenom istražnom dozvolom Brestovac-Metovnica. Rudno ležište Čukaru Peki predstavlja veliki ekonomski potencijal za Bor i okolinu, a iz Rakite procenjuju da će u naredne dve godine za izgradnju pratećih rudarskih kapaciteta biti potrebno angažovanje oko 1.200 radnika.

Podsetimo, detaljno o planovima Rakite eKapija je već pisala.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.