NavMenu

NALED: Kragujevac nije ispunio uslove za sertifikat o povoljnim uslovima poslovanja

Izvor: Beta Petak, 01.12.2017. 12:03
Komentari
Podeli
Kragujevac (Foto: Aleksandar Parezanović)Kragujevac
Grad Kragujevac ove godine nije ispunio kriterijume da od Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) dobije regionalni sertifikat da ima povoljno poslovno okruženje, saznaje Beta u NALED-u.

Kragujevac je 2008. godine među prvima u Srbiji od NALED-a dobio nacionalni sertifikat da je grad s povoljnom poslovnom klimom, i obnovio ga je 2013. godine, a početkom 2016. godine je treći put ušao u proces, ovog puta radi sticanja regionalnog sertifikata. U NALED-u navode da put do sertifikata nije jednostavan i bilo je potrebno da grad ispuni 12 kriterijuma i više od 80 potkriterijuma.

- Grad Kragujevac u poslednjih 10 godina kontinuirano pokazuje spremnost da unapređuje uslove za poslovanje što je za svaku pohvalu i zbog toga ovaj rezultat ne treba shvatiti kao nešto što je nemoguće ispraviti. Gradska uprava može da nastavi sa primenom preporuka iz evaluacionog izveštaja do ispunjenja zadatih kriterijuma - naveli su u NALED-u.

Program sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC) NALED je pokrenuo 2007. godine u Srbiji kao instrument za unapređenje rada lokalnih administracija u cilju podsticanja ekonomskog razvoja i stvaranja uslova za poslovanje privrede i privlačenje investicija.

Dosadašnji rezultati pokazuju da opštine uspevaju kroz taj program da unaprede svoje poslovno okruženje i do 70%, a uslovi za poslovanje u sertifikovanim opštinama bolji su 76% nego u lokalnim samoupravama koje nemaju sertifikat. Analiza NALED-a na primeru vojvođanskih opština pokazala je da su opštine sa sertifikatom BFC u proseku privukle sedam investicija, a one koje nisu prošle sertifikaciju tek 3,3.


Program je 2012. godine prerastao u regionalnu inicijativu i do sada je njemu pristupilo više od 90 gradova i opština iz Srbije, Crne Gore, BIH, Hrvatske i Makedonije, a njih 39 steklo je BFC SEE sertifikat po zajedničkom regionalnom standardu.

Među opšinama koje su stekle regionalni sertifikat osam je iz Srbije - Pirot, Stara Pazova, Ruma, Leskovac, Pančevo, Šabac, Novi Sad i Sombor.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.