Izvor: Tanjug | Petak, 01.12.2017.| 09:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prosečna vrednost poljoprivrednog gazdinstva u Srbiji svega 5.000 EUR - Obavezno osiguranje rešenje za probleme poljoprivrednika?

(Foto: Budimir Jevtic/shutterstock.com)
Prosečna ekonomska vrednost jednog poljoprivrednog gazdinstva u Srbiji je pet puta niža u odnosu na evropski prosek i iznosi svega 5.000 EUR. Istovremeno, u Srbiji je osigurano svega 10-12% poljoprivredne površine, rečeno je tokom konferencije Srpski dani osiguranja u Aranđelovcu.

Član Izvršnog odbora kompanije Dunav osiguranje, Dragica Janković, kaže da je neophodno da se unapredi sistem subvencionisanja poljoprivredne proizvodnje u Srbiji.

Ona je kao ilustraciju navela primer da je na Kipru obavezno osiguranje poljoprivrednika te da ta država subvencioniše sa 50% proizvođače, dok je u Kanadi taj procenat 60% i osiguranje je pod kontrolom države.

- Takođe, postoje različiti modeli obaveznog osiguranja u svetu kao što je poslovno-komercijalno osiguranje ili javno-privatno partnerstvo. Praksa u Portugalu pokazuje da je nivo osiguranja po ovom modelu 45-85% osiguranika, a u SAD je to 50-75% - kaže Janković.

Sa druge strane, u Ministarstvu poljoprivrede smatraju da u ovom momentu obavezno osiguranje u poljoprivredi nije moguće i dodaju da resorno ministarstvo prevencijom i subvencijama pokušava da podigne nivo osiguranih površina i stočnog fonda u Srbiji.

- Ministarstvo poljoprivrede je 2006. godine imalo 2.000 zahteva za osiguranje od strane poljoprivrednika, a 2016. godine ta cifra je 20.000 zahteva za osiguranje. Radimo na podizanju svesti poljoprivrednika u sektoru osiguranja i za to izdvajamo 400 do 600 miliona dinara godišnje. Međutim i pored toga, stanje je nezadovoljavajuće - ocenio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Senad Mahmutović.

Država, kaže on, subvencioniše 40% plaćene premije osiguranja poljoprivrednika u Srbiji, a maksimalan iznos koji poljoprivrednik može dobiti je 2,5 miliona dinara u ovu svrhu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.