Izvor: eKapija | Sreda, 29.11.2017.| 15:20

U 2018. godini više nordijskih investitora u Srbiji? - Veliki potencijal digitalnih proizvoda i usluga

(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Sekuritas, Telenor, Tikkurila, Volvo, Novonordisk, Radisson, Sekopak, Astra zeneca i IKEA samo su neke od kompanija koje posluju u Srbiji i članice su Nordijske poslovne alijanse, koja je osnovana još 2009. godine. Na početku alijansa je imala svega osam ili devet članova, a danas ih broji čak 50.

Nordijske zemlje poznate su po primeni sofisticiranih tehnologija i inovacija u svom poslovanju. Ekološka svest, rodna ravnopravnost, inovativnost, društveno odgovorno poslovanje i korporativne kulture, vrednosti su koje zastupaju.

- Imamo čak i nekoliko članova koji ne dolaze iz nordijskog regiona, poput Nordeusa, ali koje dele naše vrednosti i prepoznaju u ovim zemljama primer na koje bi naše društvo trebalo da se ugleda. Cilj nam je da pozitivna iskustva i prakse iz nordijskog regiona prenesemo u Srbiju i pružamo podršku kao svojevrstan "one stop shop", za sve potencijalne nordijske investitore. Aktivno radimo na unapređenju poslovnog okruženja, spajamo nordijske kompanije sa srpskim partnerima i trudimo se da privučemo nove investicije iz nordijskog regiona - počinje razgovor za eKapiju Jasmina Vignjević, predsednica Upravnog odbora Nordijske poslovne alijanse.

Veću perspektivu za privrednu saradnju i investicije, naša sagovornica vidi u IKT sektoru.

- Tu je i energetika, pri čemu su nordijske kompanije uglavnom orijentisane na obnovljive izvore energije, kao što su solarna i energija vetra. Naši resursi za poljoprivredu nisu dovoljno iskorišćeni i smatramo da je to još jedna oblast koja može biti zanimljiva potencijalnim investitorima - kaže Vignjević.

Sagovornica eKapije kaže da će oni u 2018. godini intenzivirati aktivnosti u vezi sa dovođenjem nordijskih investitora u Srbiju.

- Plan nam je da organizujemo susret između srpskih kompanija i potencijalnih nordijskih investitora, intenziviraćemo aktivnosti u okviru radnog tela za poboljšanje zakonitosti o transparentnosti procesa javnih nabavki, kao i sve aktivnosti u vezi sa unapređenjem poslovne klime u domenu digitalizacije, društveno odgovoronog poslovanja, inovacija i obrazovanja - dodaje Vignjević.

Neke od osnovnih nordijskih vrednosti, kao što su transparentnost, poverenje i korporativna odgovornost, preslikavaju se i na odnos poslodavca i zaposlenih, objašnjava ona.

- Naše kompanije su prepoznatljive po visokim etičkim standardima i razvijenoj korporativnoj kulturi, u okviru koje se vodi računa o potrebama zaposlenih. Dosta se ulaže u njihovu edukaciju i lični i profesionalni razvoj.

Prema poslednjim dostupnim informacijama Republičkog zavoda za statistiku, ukupna spoljnotrgovinska razmena sa nordijskim zemljama u 2016. iznosila je oko 560 mil EUR.

- Obim razmene se povećava i nadamo se da će u narednom periodu taj rast biti još dinamičniji. Ipak, s obzirom na fizičku udaljenost koja postoji, verujemo da digitalni proizvodi i usluge koje jedni drugima možemo da ponudimo imaju veliki potencijal da uvećaju obim razmene. S obzirom na to da su nordijske zemlje poznate po inovativnim modelima poslovanja, mislim da je to oblast sa najviše potencijala za razmenu znanja i iskustava - kaže naša sagovornica.

Jasmina Vignjević
Jedan od ciljeva Nordijske poslovne alijanse su transparentnije javne nabavke u Srbiji.

- Kada je reč o javnim nabavkama, u Srbiji pravni okvir postoji, ali izostaje njegova dosledna primena. Zbog toga smo sa nordijskim ambasadama formirali telo koje će se baviti promocijom transparentnog poslovanja i vladavine prava. Problem javnih nabavki ima dva aspekta: u pojedinim slučajevima javne nabavke se ne sprovode, dok u drugim situacijama dolazi do favorizovanja kompanija u državnom vlasništvu. Sa tim problemom se suočava određen broj naših članica i to je stvar koju nordijske kompanije teško mogu da razumeju - objašnjava Vignjević.

Na sajtu Nordijske poslovne alijanse mogu se pronaći sve informacije o tome kako da kompanije mogu postati njihovi članovi, kao i statut i izjava o pristupanju.

Članovi, objašnjava naša sagovornica, imaju priliku da pronađu poslovne partnere u Srbiji, da se međusobno povežu i razmenjuju znanja i iskustva.

- U saradnji sa ambasadama Norveške, Finske, Danske i Švedske sprovodimo razne aktivnosti čiji je cilj unapređenje uslova poslovanja u Srbiji. Jednom godišnje organizujemo sastanak sa predsednikom Vlade i ministrima, gde naši članovi imaju priliku da u direktnom razgovoru ukažu na probleme sa kojima se susreću u poslovanju i daju konkretne predloge rešenja. Nakon godišnjeg sastanka sa predsednikom Vlade organizujemo operativne sastanke i najčešće možemo da se pohvalimo konkretnim rezultatima - zaključuje Vignjević.

Sanja Šojić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.