Izvor: eKapija | Sreda, 29.11.2017.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Druga IKEA robna kuća u Srbiji na potezu do petlje Dobanovci - Izgradnjom još jednog objekta u Bukureštu nastavljeno širenje u regionu

Kompanija IKEA juče je zvanično započela izgradnju druge robne kuće u Bukureštu, a otvaranje tog objekta očekuje se narednog leta. Region je za švedskog giganta više nego atraktivan - u Zagrebu napreduje izgradnja outlet centra, a za sledeći važan regionalni projekat - u Ljubljani, čeka se samo okončanje eksproprijacije za pristupne saobraćajnice. U međuvremenu, u Beogradu je otvorena 400. IKEA robna kuća u svetu, a objekat u Bubanj potoku do sada je posetilo više od 600.000 ljudi. Pitanje koje je odavno aktuelno - gde dalje, sada je ponovo u žiži.

IKEA je, naime, davne 2008. najavila 5 robnih kuća u Srbiji, ali je, po svemu sudeći, izvesnije da će u narednom periodu u igri biti dva objekta.

Iako Vladislav Lalić, regionalni direktor IKEA za razvoj u Jugoistočnoj Evropi, u razgovoru za eKapiju nije mogao da precizira gde bi i kada novi objekti mogli da budu otvoreni, kao ni koliko će ih u konačnici uopšte biti u Srbiji, još jednom je naveo da će u 2018. kompanija na srpskom tržištu biti fokusrana na tri pravca: razvoj objekta u Bubanj potoku, konačnu odluku o potencijalima ritejl parka i na kupovinu parcele za drugu robnu kuću u srpskoj prestonici.

Naš sagovornik potvrdio je da je kompanija "aktivna u akviziciji zemljišta za drugu robnu kuću" i da će ovaj objekat biti "sa druge strane reke".

- Druga robna kuća će svakako biti sa leve strane Save. Da budemo konkretniji - na potezu do dobanovačke petlje, koja nam je bitna zbog prilaznih saobraćajnica i povezanosti - kaže Lalić za naš portal.

Ovaj potez je, kako dodaje naš sagovornik, saobraćajno dobro povezan, te je za sat ili manje moguće stići do gradova kao što su Novi Sad, Sremska Mitrovica...

- Dobra povezanost autoputa, obilaznica koja je do Ostružničkog mosta završena u punom profilu, pravac ka Batajnici... Sve to garantuje da je u pitanju poželjna lokacija. Po našim procenama, za samu robnu kuću ne treba više od 10-12 ha.

Robnu kuću u Bubanj potoku za nešto manje od dva meseca rada posetilo je oko 600.000 ljudi, što, kako kaže naš sagovornik, pokazuje da IKEA nije bila u krivu kada je za godinu dana rada "zacrtala" cilj od 2,5 miliona posetilaca.

- Vrlo smo zadovoljni rezultatima. No, ovo je nova robna kuća i novo tržište, pa nam ostaje da radimo na daljem razvoju, razradi, uhodavanju. Kao kada kupite nov automobil, porebno je vreme da se sve u potpunosti prilagodi.

Premda naglašava da kompanija "nije odustala od 5 robnih kuća", koliko je pre skoro decenije najavljeno za srpsko tržište, naš sagovornik dodaje da su se navike potrošača u međuvremenu značajno promenile.

- Nismo odustali od ovog plana, ali moramo imati u vidu da je od tada prošlo skoro deset godina i da su se navike potrošača izmenile. Srbija prati svetske trendove, koji pokazuju da se sve više ljudi odlučuje za online kupovinu, pa i IKEA mora da razmišlja kako da se prilagodi tome. Cash&carry, odnosno "klasična kupovina", će uvek postojati, ali će se nadopunjavati drugim kanalima, kao što je online. Treća mogućnost, koju imamo u vidu i za Srbiju, jeste otvaranje takozvanih "pick up points", odnosno punktova za preuzimanje robe. To je kombinacija online i kupovine uživo, gde kupac naruči proizvod i preuzima ga na lokaciji van robne kuće. Takođe, u jednom broju slučajeva, na ovim punktovima se može i prikazivati manji deo asortimana. Zaposleni IKEA-e ovde kupcima mogu da pomognu savetima, preporukom, može se izvršiti reklamacija itd. U julu i septembru smo ovakav koncept pokrenuli u Rijeci i Splitu, a kupci su ih izuzetno dobro prihvatili. U tom pravcu, analiziramo i mogućnosti u Srbiji.

IKEA već nekoliko godina poseduje i parcelu i Nišu, a tamo, kako kratko odgovara naš sagovornik "zasad prate situaciju".

Kada je reč o ritejl parku u Bubanj potoku, Lalić navodi da je privedena kraju izrada studije izvodljivosti, koja je pozitivno ocenila mogućnosti za razvoj takvog kompeksa, te da bi u narednih nekoliko meseci kompanija trebalo da izađe sa nekim konkretnijim najavama.

Vladislav Lalić
- Zasad mogu samo da kažem da smo svakim danom sve bliže konačnoj odluci da otvorimo ritejl park u blizini robne kuće. Intenzivno razgovaramo sa potencijalnim partnerima, odnosno firmama koje bi bile deo kompleksa.

Potencijalna investicija u oko 30.000-32.000 m2 ritejl parka, iznosi oko 60 mil EUR. To će značiti i posao za još 400 do 450 radnika.

- Prema našim iskustvima i planovima iz Zagreba, gde već punom parom radimo na outlet centru, i za ritejl park u Beogradu ne bi nam trebalo više od godinu dana, od trenutka dobijanja svih dozvola. Uvek je prednost kada već postoji jedan objekat - znate sve uslove na terenu, kompanije koje se javljaju na tender znaju na šta mogu da računaju itd.

Robna kuća "na stubovima"

Kancelarija kompanije IKEA u Beogradu pokriva tržišta Srbije, Hrvatske, Slovenije i Rumunije - koja je u najužem fokusu kompanije. Kako podseća naš sagovornik, IKEA je donela stratešku odluku da u Rumuniji bude izgrađeno čak 9 robnih kuća, tri u Bukureštu i šest u gradovima širom zemlje.

Prvi objekat u rumunskom glavnom gradu otvorio je vrata za kupce još 2007. godine, i on veoma dobro posluje, kaže Lalić.

- Pre 2,5 godine, kupljena je parcela za drugu robnu kuću, pripremni radovi su krenuli u septembru, a juče (28. novembra 2017. godine) je zvanično postavljen kamen temeljac. U pitanju je objekat od 37.000 m2, što je investicija vredna skoro 90 mil EUR. Specifičnost je što će druga bukureštanska robna kuća biti "na stubovima", poput, recimo, one u Klagenfurtu. To je uslovljeno oblikom placa, zbog čega smo morali da deo parking mesta planiramo ispod objekta. Građevinski, to je nešto složeniji poduhvat nego u Beogradu ili Zagrebu. Nova robna kuća u Bukureštu uposliće oko 300 radnika.

Sa postavljanja kamena temeljca za drugu IKEA robnu kuću u Bukureštu
Drugi objekat za koji je, prema Lalićevim rečima, kompanija u potpunosti spremna, jeste dugoočekivana robna kuća u Ljubljani, u koju bi, prema planovima, trebalo da bude uloženo 86 mil EUR.

- Imamo zemljište, imamo projektnu dokumentaciju, dozvole, završene tendere i potpisane ugovore sa 8 kompanija-izvođača. Takođe, definisano je i ko će voditi projekat. Ono što čekamo, jeste da Grad Ljubljana, sa kojim je 2014. potpisan memoradnum i sa kojim imamo odličnu saradnju, okonča pitanja eksproprijacije zemlje, za izgradnju pristupnih saobraćajnica. Postoje odeđene poteškoće, jer je u pitanju zemljište jednog preduzeća koje je u stečaju. No, mi smo vrlo optimistični, i očekujemo da će u nekom razumnom roku sve biti pozitivno okončano. I taj objekat, kada sve bude spremno, mogao bi da bude gotov za 12 meseci.

I Bosna i Hercegovina na IKEA mapi

U medijima u susednoj BIH, sve su češće spekulacije o dolasku IKEA-e. Kako najčešće takve "najave" ne dolaze od predstavnika kompanije, već su izvori pod upitnikom, pitali smo regionalnog direktora - šta je zapravo u planu za ovo tržište i ima li Bosne na IKEA mapi?

- BiH nam je apsplutno na mapi interesovanja i detaljno je analiziramo. Neke studije smo priveli kraju i one su nam dale za pravo da nastavimo analize. Mislim da ćemo na proleće, za 4-5 meseci, imati jasniju sliku - kaže naš sagovornik, pojašnjavajući da su i na ovom tržištu "u igri" punktovi za preuzimanje robe.

- To je, takođe, jedna od opcija,ali zasad ne mogu da kažem u kom pravcu će se priča razvijati.

Milica Milosavljević
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.