Izvor: eKapija | Sreda, 29.11.2017.| 12:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Potpisan ugovor o kreditiranju vetroparka Kostolac vredan 80 mil EUR - Prvi kilovati 2020. godine

Sa potpisivanja ugovora o kreditiranju
Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije i Nemačka razvojna banka KfW potpisali su danas ugovor o kreditu od 80 mil EUR za finansiranje izgradnje vetroparka u Kostolcu, saopštio je EPS.

- Krećemo u izgradnju vetroparka u Kostolcu i time EPS, ceo srpski energetski sistem i Srbija sigurnim koracima idu ka ispunjavanju obaveza o povećanju udela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji. Prvi vetropark koji će EPS graditi je značajna investicija ukupne vrednosti oko 97 mil EUR - rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS prilikom potpisivanja ugovora o kreditu sa KfW bankom.

Grčić je najavio da je početak izgradnje planiran 2019. godine i da se proizvodnja prvih kilovat-sati očekuje 2020. godine.

- Ukupna snaga vetroparka biće 66 megavata što je dovoljno za snabdevanje oko 30.000 domaćinstava - rekao je Grčić.

Plan je da se u okviru vetroparka podigne 20 stubova sa vetrogeneratorima. Gradiće se na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta EPS-ovog ogranka TE-KO Kostolac. Očekivana godišnja proizvodnja u EPS-ovom vetroparku je oko 150 miliona kilovat-sati.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je istakao da su u toku projekti u energetici ukupne vrednosti 3 mlrd EUR, od čega su projekti koje realizuje EPS u vrednosti oko 2 mlrd EUR.

- Vetropark u Kostolcu finansira se u okviru srpsko-nemačke saradnje. Veoma dobri partnerski odnosi sa EPS-om, Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom finansija omogućili su da se pokrene ovaj projekat. Novi EPS-ov vetropark utire put ka većem korišćenju obnovljivih izvora energije u Srbiji. Realizacija projekta omogućiće da se emisije ugljen-dioksida smanje za 120.000 tona – rekao je Arne Gooss, direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke u Beogradu.

Rok otplate kredita je do 15 godina, uključujući i grejs period od četiri godine, a fiksna kamatna stopa iznosi 0,85% godišnje.

Stubovi sa vetrogeneratorima trebalo bi da budu postavljeni na četiri lokacije – Klenovnik, Ćirikovac, Petka i Drmno. Visina stubova biće 117 metara, a poluprečnik elise 63 metra, tako da će ukupna visina vetrogeneratora biti 180 metara.

EPS će obezbediti oko 15 miliona EUR sopstvenih sredstava za realizaciju projekta, navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, potpisan je i poseban sporazum sa KfW bankom o namenskoj donaciji za EPS u iznosu od milion evra. U skladu sa pravilima KfW banke, novac iz donacije namenjen je za angažovanje eksperata za planiranje i upravljanje kapacitetima, dodatni monitoring ptica i slepih miševa, i dopunu procene uticaja na životnu sredinu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.