Izvor: Beta | Sreda, 29.11.2017.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Primena novog integrisanog sistema za kontrolu bezbednosti hrane od januara 2018.

(Foto: filmfoto/shutterstock.com)
U Srbiji će od 1. januara iduće godine početi primena novog integrisanog informacionog sistema za upravljanje i kontrolu bezbednosti hrane koji je razvijen uz podršku EU, a koji će građanima omogućiti da budu sigurniji u ispravnost hrane za ljudsku i životinjsku upotrebu, najavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Na konferenciji na kojoj je predstavljen projekat, on je rekao da će biti integrisani informacioni sistemi Uprave za veterinu, Uprave za zaštitu bilja i Poljoprivredne inspekcije.

- Ovo je informacioni sistem koji će pomoći da se sa jednog mesta bolje upravlja bezbednošću hrane i štiti unutrašnje tržište, ali i platforma za lakši izvoz - rekao je Nedimović.

On je istakao da će se u svakom trenutku znati koje su procedure u toku a koje su urađene, na kojoj parceli se šta uzgaja i da li je ta hrana podesna i za izvoz, odnosno da li ima sve dozvole.

- Od ovoga će veliku korist, pre svega, imati privatne kompanije, naročito one koje se bave izvozom. Pratiće se lanac od proizvođača, prerađivača, skladištara i izvoznika, svi će biti u istom sistemu - naveo je ministar.

Nedimović je rekao da je obuka u svim veterinarskim, fitosanitarnim i poljoprivrednim inspekcijama za korišćenje sistema već počela a i građani će moći da na posebnom portalu vide podatke u vezi sa tom kontrolom.

Ovaj sistem će koristiti i u pregovorima za poglavlje 12 u pregovrima o pristupanju EU, koje se odnosi na bezbednost hrane, naveo je ministar.

Zamenica šefa delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar kazala je da je Evropska unija za taj projekat izdvojila 1,3 mil EUR, a s ministarstvom je dogovoreno i dodatnih 300.000 EUR donacije za nabavku opreme, kako bi se osigurala dugoročna održivost sistema.

Integrisani informacion sistem uradili su Institut Mihajlo Pupin i kompanija KPMG.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.