NavMenu

Počela rekonstrukcija pruge do Budimpešte - Vrednost deonice Beograd-Stara Pazova 350,1 mil USD

Izvor: Beta Utorak, 28.11.2017. 14:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Franz Pfluegl/shutterstock.com)Ilustracija
Modernizacija i rekonstrukcija železničke pruge Beograd-Budimpešta, na deonici od Beograda do Stare Pazove dužine 34,5 kilometara, počela je danas na Železničkoj stanici u Zemunu.

Radove će izvoditi kineske kompanije China Railways International i China Construction Company, a vrednost ugovora je 350,1 mil USD. Planirano je da deonica bude završena u roku od tri godine, a kompletna brza pruga Beograd-Budimpešta za šest godina.

Modernizacija pruge Beograd-Budimpešta prvi je prekogranični projekat u okviru saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, a koji zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina.

Ukupna vrednost radova u Srbiji, na pruzi do granice sa Mađarskom dužine 184 kilometra, je oko 2 mlrd USD, dok je priprema tog projekta trajala tri godine.

Na delu pruge Beograd Centar-Stara Pazova biće kompletno rekonstruisana i modernizovana građevinska i elektrotehnička infrastruktura da bi vozovi od Beograda do Batajnice mogli da idu brzinom do 120 kilometara na sat, a od Batajnice do Stare Pazove, gde će biti četiri koloseka, i do 200 kilometara na sat. Sada se vozovi na toj pruzi kreću maksimalnom brzinom do 70 kilometara na sat.

Za finansiranje radova na deonici Beograd-Stara Pazova uzet je kredit od kineske Export-import banke u vrednosti 297,6 mil USD. Godišnja kamatna stopa na tu pozajmicu je dva odsto, rok otplate je 180 meseci i poček 60 meseci. Predviđeno je da roba, tehnologije i usluge koje se nabavljaju iz tog kredita budu nabavljene pretežno u Kini.

Obeležavanju početka radova na Železničkoj stanici Zemun prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i zamenik direktora Nacionalne komisije za razvoj i reformu Kine, Vang Sjaotao (Wang Xiaotao).

Premijerka Srbije je istakla da je ovo istorijski dan za Srbiju, te da je ponosna na saradnju Srbije i Kine, a prema njenim rečima i mađarski premijer, Viktor Orban, je pohvalio našu zemlju koja je pre Mađarske obavila pripreme za početak izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta.

- Ovaj projekta je važan i zbog toga što pokazuje kako se planski i strateški razvija zemlja. Ne zapostavlja se ni jedan pravac razvoja, jednako kao saobraćajni koridori važna je i brza pruga - navela je Brnabić.

Zorana Mihajlović je podsetila da je priprema izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta trajala tri godine, te da je cilj da što više građana i privrednika koristi železnicu za prevoz.

Zamenik direktora Nacionalne komisije za razvoj i reformu Kine, Wang Xiaotao, je obećao da će radovi na deonici pruge od Beograda do Stare Pazove biti zavšeni u planiranom roku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.