Izvor: Danas | Utorak, 28.11.2017.| 10:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Poskupljuje struja za mala i srednja preduzeća - Od 2018. računi veći do 18%

Od 1. januara sledeće godine računi za struju malih i srednjih preduzeća u Srbiji biće uvećani do 18%.

Kako piše Danas, reč je o kolektivima koji troše do 350 megavat-sati struje na godišnjem nivou. Na adrese takvih kupaca stigao je dopis iz Elektroprivrede Srbije (EPS) u kojem su obavešteni o promeni cene električne energije.

U dopisu se navodi da je "u skladu sa politikom obrazovanja cene električne energije i situacije na tržištu, korigovana cena za naredni period, za kategoriju malih komercijalnih kupaca".

Cena megavat-sata u višoj tarifi za dvotarifno brojilo, od 1. januara 2018. godine, iznosiće 55,84 EUR, dok će u nižoj tarifi ta cena biti 35,41 EUR po megavat-satu. Cena za potrošače sa jednotarifnim brojilom biće 50,26 EUR po megavat-satu.

Reč je o cenovniku bez akcize i bez poreza na dodatu vrednost u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan prometa. Novi cenovnik koji je EPS dostavio kupcima prikazan je u evrima, iako je zvanična valuta Srbije dinar, prenosi Danas.

U ovom trenutku aktuelna cena u višoj tarifi za dvotarifno brojilo iznosi 47,35 EUR po megavat-satu. S obzirom na to da većina malih i srednjih preduzeća troši struju preko dana, u višoj tarifi, to znači da poskupljenje za njih iznosi 18%. Sa druge strane, za one koje struju troše u nižoj, noćnoj tafiti, poskupljenje iznosi 7,2%.

Inače, tržište električne energije u Srbiji otvoreno je od 1. januara 2015. godine, što znači da svi kupci imaju pravo odabira snabdevača.

U praksi to važi samo za komercijalne potrošače dok je cena struje za građane još uvek regulisana i snabdeva ih samo EPS. Firme koje su nezadovoljne cenom koju nudi EPS mogu da potraže drugog snabdevača. Međutim, to preduzeće snabdeva 90% tržišta komercijalnih kupaca električne energije u Srbiji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.