NavMenu

Srbija među prvih 10 stranih investitora u Crnoj Gori - Listu predvode UAE, Rusija i Azerbejdžan

Izvor: Tanjug Utorak, 28.11.2017. 08:54
Komentari
Podeli
(Foto: archerix/shutterstock.com)
Strani investitori iz 74 zemlje uložili su za deset meseci 2017. godine u Crnu Goru neto 380 mil EUR, što je gotovo 22% više nego u istom periodu prošle godine, a među prvih 10 najvećih stranih ulagača nalazi se i Srbija.

Prvo mesto drže Ujedinjeni Arapski Emirati sa blizu 87 mil EUR, zatim Rusija sa 50 mil EUR, a treći je Azerbejdžan sa 45 mil EUR, piše podgorička Pobjeda, pozivajući se na podatke Centralne banke. Bruto investicije iznose 500 mil EUR.

Stranci su u preduzeća i banke u Crnoj Gori uložili 143,7 mil EUR, u kupovinu nekretnina 120,6 miliona, i u interkompanijski dug, odnosno ulaganje koje ne povećava osnovni kapital, 201 milion.

Italija je po ulaganjima na četvrtom mestu sa 38,2 miliona, na petom je Nemačka (35,2 miliona), šesta je Švajcarska (31,56), Srbija je sedma (27,39), na osmoj poziciji je Kipar (23,7), na devetoj Turska (19) i na desetom mestu je Španija sa 13,8 mil EUR.


Iz UAE je najviše sredstava, 67,9 mil EUR, uloženo u domaća preduzeća i banke, a na drugom mestu je Azerbejdžan sa 45 miliona.

Rusi prednjače po ulaganjima u nekretnine sa 35,6 miliona, a Italijani, sa 36,9 miliona, vode po ulaganjima koja ne povećavaju osnovni kapital.

Od zemalja iz regiona, najviše je uloženo iz Srbije 27,4 mil EUR, zatim iz Bosne i Hercegovine 3,5 miliona, Slovenije 3,4 miliona...
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.