NavMenu

HE Zvornik i Bajina Bašta spremne da isplate zaostali dug od oko 40 mil EUR opštinama u RS

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 28.11.2017. 08:39
Komentari
Podeli
(Foto: Per Bengtsson/shutterstock.com)
Hidroelektrane Zvornik i Bajina Bašta spremne su da opštinama u Srpskoj isplate sav zaostali dug za proteklih dvadeset i šest godine.

Zvornik, Višegrad, Srebrenica i Rogatica potražuju oko 80 miliona maraka (oko 40 mil EUR) naknade za potopljeno zemljište i sve bi mogle da naplate ako se sa Srbijom postigne sporazum, prenose banjalučke Nezavinse novine.

Gradonačelnik Zvornika, Zoran Stevanović, kaže da bi sve moglo da bude gotovo do kraja godine za kad je najavljeno i rešavanje pitanja međudržavne granice. On i načelnici tri opštine svoju računicu predstavili su na sastanku sa Mladenom Ivanićem, srpskim članom Predsedništva BiH, koji je sve prosledio u Beograd.

- Njihovi zahtevi su jasni i prosleđeni ka Beogradu, to je u osnovi individualna odluka Srbije, a ne međudržavni sporazum. Videćmo, imamo iz Srbije obećanje da će se stare obaveze platiti i da će ovo ostalo ići redovno - rekao je Ivanić.

Dve hidroelektrane sporne su jer brane i akumulaciona jezera preseca linija razgraničenja. Sve se dovodi u vezu sa rešavanjem pitanja granice, a nezvanično, uslov Srbije jeste da BiH odustane od eventualne arbitraže, gde bi tražila deo vlasništva i električne energije.

Mladen Ivanić tvrdi da pitanje vlasništva nije sporno jer je objekte gradila Srbija, a predlog je da joj se posebnim sporazumom omogući nesmetano korišćenje. O svemu će se pričati već početkom decembra za vreme posete trojice članova Predsedništva Beogradu.


- Srpska strana u Republici Srpskoj je spremna. Videćemo jesu li spremni predstavnici Hrvata, Čović mi je rekao da jesu, da ne vide nijedan problem. Videćemo da li će biti kod Izetbegovića spremnosti, a vidim da se tu pravi već neka vrsta odgode i da toga neće biti - smatra Ivanić.

Iako je Ministar inostranih poslova BiH, Igor Crnadak, razmenu teritorija najavio do kraja godine, Ivanić tvrdi da još ništa nije dogovoreno i da će se o svemu tek pričati na sastanku. Načelnici četiri opštine kažu da je Srbija spremna da sav zaostali dug isplati u naredne tri godine, a to bi moglo značajno da izmeni finansijsku sliku u ovim opštinama.

Za Višegrad to znači tri opštinska budžeta, za Zvornik i Srebrenicu po dva i za Rogaticu jedna. Brojke su kažu nezvanične, jer se radi tek o procenama stručnjaka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.