NavMenu

Država primenjuje 68 mera u borbi protiv sive ekonomije - Početnicima u biznisu poreske poštede

Izvor: Novosti Ponedeljak, 27.11.2017. 18:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: CoolR/shutterstock.com)Ilustracija
Borba protiv sive ekonomije je prioritet Vlade Srbije u ovoj i narednoj godini. Oružje joj je ukupno 68 mera, a cilj je da se smanji gubitak države kroz nelegalno tržište. Nacionalni program za suzbijanje je zacrtao da se udeo sive zone svede na 26,7% bruto domaćeg proizvoda, da se gubitak u naplati poreza na dodatu vrednost sa četvrtine smanji na petinu, a učešće neformalne zaposlenosti u ukupnoj zaposlenosti sa 24 na 17%. Do kraja 2017. trebalo bi da se zna koliko smo blizu planu.

Među glavnim merama na kojima će se raditi narednih meseci je uspostavljanje sistema da uhvaćeni u nelegalnoj trgovini za nju i odgovaraju, ali i da se početnicima u biznisu obezbedi poreska "pošteda", kako ih preveliki nameti ne bi oterali u "ilegalu". U prioritetima je i projekat brze i jednostavne evidencije sezonskih radnika u poljoprivredi.

- Naredne dve godine ćemo raditi na razvijanju sistema sporazumnog priznavanja prekršaja - ističe Dragan Ilić, koordinator Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije Vlade Srbije.

- Sada se često dešava da prekršaji zastarevaju, a inspektor puca iz prazne puške. Nelegalna trgovina se tretira novim Zakonom o organizaciji državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala. On će se primenjivati od marta naredne godine i nedozvoljenu trgovinu će procesuirati posebna odeljenja tužilaštva, a biće ih četiri.

Istovremeno, pri Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave funkcioniše jedinica za podršku koordinacionoj grupi. Zadatak im je da usklade rad svih radnih grupa i inspekcija uključenih u borbu protiv nelegalnog tržišta.

- Važan nam je i projekat podizanja kapaciteta upravne inspekcije. Ona treba da bude krovna inspekcija za kontrolu svih u nadzoru, a sada je slabog kapaciteta - dodaje Dragan Ilić. - Inspekcija je 40 samo na republičkom nivou. Uskoro očekujemo izveštaj o izvršenju Akcionog plana za ovu godinu, a preliminarni rezultati govore da smo premašili očekivan rezultat. Povećana je naplata poreza i drugih prihoda. Kontrolne mere su dale rezultata, ali sada očekujemo više podsticajnih mera.


Nema ekonomije u svetu bez sive ekonomije, ali je pitanje koliko je raširena.

- Nulti procenat sive ekonomije uopšte nije optimalan rezultat. Nije nam stalo da kontrolišemo i vodimo računa da se za svaku žvaku izda fiskalni račun. Nas zanimaju velike stvari - kaže Birger Nere, viši vođa projekta Nemačke razvojne agencije GIZ.

Opet igra

Drugi krug nagradne igre Uzmi račun i pobedi očekuje se, kako nezvanično saznaju Novosti, u prvom kvartalu sledeće godine. Prvi krug je igračima doneo značajne nagrade, stanove, automobile i putovanja, pa je pred organizatorima da obezbede podjednako primamljiv nagradni fond.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.