Izvor: eKapija | Ponedeljak, 27.11.2017.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Podrška Dina card sistemu - NBS i China UnionPay potpisali memorandum o razumevanju

(Foto: ToskanaINC/shutterstock.com)
Narodna banka Srbije i kineski nacionalni kartični sistem China UnionPay (CUP) potpisali su Memorandum o razumevanju kojim se utvrđuju osnove za buduću saradnju između nacionalnog kartičnog sistema Republike Srbije – DinaCard i najvećeg kartičnog sistema na svetu – kineskog nacionalnog kartičnog sistema China UnionPay.

Memorandum su potpisali guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i Ši Venčao (Shi Wenchao), predsednik kompanije China UnionPay, tokom posete visoke delegacije kineske kompanije Beogradu i Narodnoj banci Srbije.

Oblasti u kojima će dva nacionalna kartična sistema sarađivati odnose se prvenstveno na omogućavanje prihvatanja UnionPay kartica na celokupnoj prihvatnoj mreži u Republici Srbiji, omogućavanje prihvatanja DinaCard kartica u inostranstvu u prihvatnoj mreži sistema UnionPay i unapređenje DinaCard sistema u pogledu korišćenja novih tehnologija, navedeno je u saopštenju NBS.

Zahvaljujući uspostavljanju saradnje, koja je od izuzetnog značaja za Narodnu banku Srbije, DinaCard sistemu će na raspolaganju biti najmodernije platne tehnologije i standardi, podrška globalnog lidera u kartičnom poslovanju i prihvatna mreža koju čini više od 41 miliona trgovačkih lokacija (10 miliona onlajn trgovaca) i 2,1 miliona bankomata u 160 država i teritorija širom sveta, dodaje se.

China UnionPay (CUP) sistem, osnovan 2002. godine, najzastupljeniji je kartični sistem na svetu, sa više od 6,5 milijardi izdatih kartica, što čini skoro 50% svetskog tržišta. U ovom trenutku UnionPay kartice izdaju se u više od 40 država i teritorija širom sveta. CUP ima uspostavljena partnerstva sa više od 1.500 institucija, podržava najsavremenije platne tehnologije, u koje spadaju plaćanja beskontaktnim karticama, plaćanja mobilnim telefonom i plaćanja na internetu, navedeno je u saopštenju NBS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.