NavMenu

Potpisan komercijalni ugovor za autoput Preljina-Požega vredan 450 mil EUR - Trećina trase mostovi i tuneli

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 27.11.2017. 15:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)Ilustracija
Komercijalni ugovor za izgradnju novog autoputa u Srbiji, od Preljine do Požege na Koridoru 11, vredan 450 mil EUR, potpisan je danas u Budimpešti na samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, v.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak i potpredsednik kineske kompanije CCCC China Communications Construction Company Ltd. Sun Ziu, potpisali su ugovor za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji autoputa E-763, od Preljine do Požege, u dužini od 30,9 kilometra.

Taj autoput ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg autoputa Beograd-Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa BiH. Skoro trećinu trase na budućem autoputu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli.

Deonica Preljina-Požega je podeljena na tri manje deonice. Prva deonica je od Preljine do Prijevora duž reke Čemernice i malim delom pored Zapadne Morave u dužini do 8,27 kilometara. Druga deonica je od Prijevora do Lučana, gde bi trebalo asfaltirati 15,51 kilometar i izgraditi 20 mostova koji će biti duži od tri kilometra. Projektovana je i izgradnja tunela Laz od 1.750 metara.


Treća poddeonica od Lučana do Požege protezaće se na sedam kilometara i na njoj bi trebalo da budu izgrađena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice. Ta deonica je nastavak projekta izgradnje autoputa Beograd-Južni Jadran, ukupne dužine 258 km.

U Srbiji je 2016. na Koridoru 11 pušten u saobraćaj autoput Ljig-Preljina u dužini od 40 km, a u uskoro bi trebalo da bude završen i ceo potez od Obrenovca do Preljine u dužini od 102 km. Na toj trasi su deonica Ub-Lajkovac, koju su ranije izgradili domaći izvođači, a Kinezi sa domaćim podizvođačima su pri kraju gradnje dve deonice: Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig.

Kinezi grade i autoput od Surčina do Obrenovca koji će biti završen 2019. godine, a planirana je i gradnja od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.