Izvor: eKapija | Subota, 25.11.2017.| 09:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prvi sastanak Radne grupe za Projekat Jadar

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije saopštilo je da je u petak (24. novembra 2017. godine) održan prvi sastanak zajedničke Radne grupe za implementaciju Projekta "Jadar", koja će koordinirati rad svih nadležnih ograna, institucija i drugih subjekata angažovanih na tom projektu, piše na sajtu Vlade.

U saopštenju se navodi da je zadatak pomenute radne grupe da omogući efikasniji razvoj Projekta Jadar kroz studijsku fazu i proces dobijanja dozvola, a u skladu sa zakonom.

Očekuje se da će naša zemlja, zahvaljujući nalazištu litijuma i borata, moći da generiše značajan deo svetske proizvodnje litijuma.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji predsedava Radnoj grupi, istakao je da je cilj pomenutog tela da omogući što efikasniju implementaciju aktivnosti u procesu otvaranja rudnika i početka eksploatacije litijuma i borata, što će kapitalno uticati na razvoj Srbije.

- Razvoj projekta u zadatim vremenskim okvirima i njegovo sprovođenje učiniće Srbiju u bliskoj budućnosti ključnim prerađivačem dva veoma važna elementa – litijuma i bora, koji su bitni za primenu savremenih tehnologija u različitim granama privrede. Na taj način ćemo dati zamajac rastu srpske ekonomije -istakao je on.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i generalni direktor kompanije Rio Sava Exploration Ričard Stori.


Kompanija Rio Tinto do sada je u ovaj projekat uložila više od 90 mil USD.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.