Izvor: eKapija | Nedelja, 26.11.2017.| 19:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Iz Brusa do Amerike i Rusije - Sweet Home širi izvoz i priprema organsku proizvodnju malina i kupina

Ilustracija (Foto: jocic/shutterstock.com)
Od uvoza i trgovine čokoladama, do jednog od najvećih proizvođača i izvoznika zamrznutog voća – tako je rastao i za dve decenije narastao slatki biznis Svetlane Miljković. Iz pogona porodičnog preduzeća Sweet Home, iz Brusa, danas osim zamrznutih voćki, izlaze i ajvari, pekmezi i slatka. Plodovi sa sunčanih padina Kopaonika, krčkani po tradicionalnoj recepturi, pretvaraju se u delicije u teglicama koje putuju i "preko bare"…

Ovu godinu u preduzeću Sweet Home obeležio je početak kontrolisane voćarske proizvodnje, širenje zasada i upoznavanje sa ruskim tržištem, a u godinama koje dolaze čekaju ih ozbiljni izazovi. Kako u razgovoru za eKapiju kaže Svetlana Miljković, prošlogodišnja finalistkinja prestižnog priznanja Cvet uspeha za ženu zmaja, plan je da ovo preduzeće iz Brusa, u naredne tri godine pokrene sertifikovanu organsku proizvodnju kupine i maline. Kada dostignu taj cilj, za koji će, sama kaže Svetlana, morati ozbiljno da se potrude, snevaju i da otvore novu hladnjaču, isključivo za organske proizvode. No, o tom potom, veli naša sagovornica, dodajući da je pre pokretanja organskog uzgoja, rano za konkretnu priču.

Maline, kupine, višnje, šljive, jagode, jabuke, kajsije… Voće koje Sweet Home prerađuje, delom stiže sa njihovih plantaža, a delom iz saradnje sa proverenim kooperantima, koji su, kako kaže Svetlana, već uveli sistem "kontrolisane proizvodnje". Od ove godine, Sweet Home je praktikuje i u svojim voćnjacima. To znači da se naročita pažnja posvećuje zaštiti, koja se obavlja po strogim pravilima i uz nadzor. Plantaže na sunčanim padinama Kopaonika, Sweet Home sa 8 hektara proširio je na 17. I tu nije kraj, veli naša sagovornica, jer će, ako se sve bude odvijalo kako su zamisliti, širiti i dalje.

Da bi sprečili da im nebo kroji kapu, uveli su sisteme navodnjavanja, a po istom principu rade njihovi kooperanti. Ipak, hteli ili ne, poljoprivreda zavisi od karata koje joj godina podeli, pa je tako ovogodišnja suša ostavila traga. Doduše, ne velikog – za trećinu manji rod maline, kompenzovan je dobrim rezultatima višnje, jagode i kajsije, kaže naša sagovornica.

Plantaže Sweet Home na obroncima Kopaonika
Sweet Home je pretežno izvozno orjentisan - gotovo 95% njihovih proizvoda završava na tržištu EU, Amerike i Kanade, a svega 5% prodaju u Srbiji. Na našem terenu najbolje ide ajvar, dok se u inostranstvu, očekivano, najviše prodaju zamrznute maline, kupine i višnje.

Ajvar se, osim u Srbiji, rado jede i u SAD, a jedu se i džemovi i slatka. Kec u rukavu, za uspeh na tom tržištu, jeste činjenica da Sweet Home zimnicu spravlja na tradicionalan način, bez aditiva i dodataka. To je značajno, jer SAD ima specifičnu politiku kontrole kvaliteta hrane, kaže naša sagovornica.

Ove godine, Sweet Home počeo je i izvoz u Rusiju. Ipak, u pitanju su tek početni koraci i "opipavanje pulsa". Na ovo zahtevno tržište, plasirana je manja količina jabuke. Kako kaže Svetlana, nadaju se da će, u budućnosti, i tamo uspeti da se pozicioniraju i da budu prihvaćeni.

Organski zasadi maline i kupine novi su cilj koji je zacrtan. Da bi se pokrenula sertifikovana organska proizvodnja, neophodne su značajne pripreme , te je, kaže naša sagovornica, pred njima zahtevan put - na pripremi zemljišta, dobijanju sertifikata itd. Planiraju tako, u preduzeću Sweet Home, koje broji 45 radnika, da do njega stignu za tri godine.

"I lek se uzima na recept"...

Govoreći o "čistoj" proizvodnji, kojoj se okreću, naša sagovornica osvrnula se na bolnu tačku domaće poljoprivrede – nekontrolisano korišćenje sredstava za zaštitu.

- Mi, kao neko ko se odlučio za kontrolisanu proizvodnju i ko ima planove za organski uzgoj, sami se opredeljujemo za stroge provere, ograničenja i sl. Ipak, mislim da je neophodno da država radi na tome kako bi pravila bila striktnija, a ljudi osvešćeniji. Da se koriste naučna saznanja, da se "ne prska tek tako". I lek kupujete na recept, pa zašto bi prskanje voća moglo da se sprovodi kako ko hoće? Država treba da se više uključi – smatra "zmajica" Svetlana Miljković.

M.M.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.