NavMenu

Iz Brusa do Amerike i Rusije - Sweet Home širi izvoz i priprema organsku proizvodnju malina i kupina

Izvor: eKapija Nedelja, 26.11.2017. 19:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jocic/shutterstock.com)Ilustracija
Od uvoza i trgovine čokoladama, do jednog od najvećih proizvođača i izvoznika zamrznutog voća – tako je rastao i za dve decenije narastao slatki biznis Svetlane Miljković. Iz pogona porodičnog preduzeća Sweet Home, iz Brusa, danas osim zamrznutih voćki, izlaze i ajvari, pekmezi i slatka. Plodovi sa sunčanih padina Kopaonika, krčkani po tradicionalnoj recepturi, pretvaraju se u delicije u teglicama koje putuju i "preko bare"…

Ovu godinu u preduzeću Sweet Home obeležio je početak kontrolisane voćarske proizvodnje, širenje zasada i upoznavanje sa ruskim tržištem, a u godinama koje dolaze čekaju ih ozbiljni izazovi. Kako u razgovoru za eKapiju kaže Svetlana Miljković, prošlogodišnja finalistkinja prestižnog priznanja Cvet uspeha za ženu zmaja, plan je da ovo preduzeće iz Brusa, u naredne tri godine pokrene sertifikovanu organsku proizvodnju kupine i maline. Kada dostignu taj cilj, za koji će, sama kaže Svetlana, morati ozbiljno da se potrude, snevaju i da otvore novu hladnjaču, isključivo za organske proizvode. No, o tom potom, veli naša sagovornica, dodajući da je pre pokretanja organskog uzgoja, rano za konkretnu priču.

Maline, kupine, višnje, šljive, jagode, jabuke, kajsije… Voće koje Sweet Home prerađuje, delom stiže sa njihovih plantaža, a delom iz saradnje sa proverenim kooperantima, koji su, kako kaže Svetlana, već uveli sistem "kontrolisane proizvodnje". Od ove godine, Sweet Home je praktikuje i u svojim voćnjacima. To znači da se naročita pažnja posvećuje zaštiti, koja se obavlja po strogim pravilima i uz nadzor. Plantaže na sunčanim padinama Kopaonika, Sweet Home sa 8 hektara proširio je na 17. I tu nije kraj, veli naša sagovornica, jer će, ako se sve bude odvijalo kako su zamisliti, širiti i dalje.

Da bi sprečili da im nebo kroji kapu, uveli su sisteme navodnjavanja, a po istom principu rade njihovi kooperanti. Ipak, hteli ili ne, poljoprivreda zavisi od karata koje joj godina podeli, pa je tako ovogodišnja suša ostavila traga. Doduše, ne velikog – za trećinu manji rod maline, kompenzovan je dobrim rezultatima višnje, jagode i kajsije, kaže naša sagovornica.

Plantaže Sweet Home na obroncima KopaonikaPlantaže Sweet Home na obroncima Kopaonika
Sweet Home je pretežno izvozno orjentisan - gotovo 95% njihovih proizvoda završava na tržištu EU, Amerike i Kanade, a svega 5% prodaju u Srbiji. Na našem terenu najbolje ide ajvar, dok se u inostranstvu, očekivano, najviše prodaju zamrznute maline, kupine i višnje.

Ajvar se, osim u Srbiji, rado jede i u SAD, a jedu se i džemovi i slatka. Kec u rukavu, za uspeh na tom tržištu, jeste činjenica da Sweet Home zimnicu spravlja na tradicionalan način, bez aditiva i dodataka. To je značajno, jer SAD ima specifičnu politiku kontrole kvaliteta hrane, kaže naša sagovornica.


Ove godine, Sweet Home počeo je i izvoz u Rusiju. Ipak, u pitanju su tek početni koraci i "opipavanje pulsa". Na ovo zahtevno tržište, plasirana je manja količina jabuke. Kako kaže Svetlana, nadaju se da će, u budućnosti, i tamo uspeti da se pozicioniraju i da budu prihvaćeni.

Organski zasadi maline i kupine novi su cilj koji je zacrtan. Da bi se pokrenula sertifikovana organska proizvodnja, neophodne su značajne pripreme , te je, kaže naša sagovornica, pred njima zahtevan put - na pripremi zemljišta, dobijanju sertifikata itd. Planiraju tako, u preduzeću Sweet Home, koje broji 45 radnika, da do njega stignu za tri godine.

"I lek se uzima na recept"...

Govoreći o "čistoj" proizvodnji, kojoj se okreću, naša sagovornica osvrnula se na bolnu tačku domaće poljoprivrede – nekontrolisano korišćenje sredstava za zaštitu.

- Mi, kao neko ko se odlučio za kontrolisanu proizvodnju i ko ima planove za organski uzgoj, sami se opredeljujemo za stroge provere, ograničenja i sl. Ipak, mislim da je neophodno da država radi na tome kako bi pravila bila striktnija, a ljudi osvešćeniji. Da se koriste naučna saznanja, da se "ne prska tek tako". I lek kupujete na recept, pa zašto bi prskanje voća moglo da se sprovodi kako ko hoće? Država treba da se više uključi – smatra "zmajica" Svetlana Miljković.

M.M.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.